Közélet

Éger: Hamarosan megállhat az orvoselvándorlás

Belátható időn belül javulást hozhat az orvosok és és egészségügyi dolgozók bérhelyzetében egy szerdán tárgysorozatba vett ellenzéki javaslat - nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

A szakember szerint "nagyon nagy dologról" van szó, a javaslat konkrét célja az orvoselvándorlás megállítása. Szerdán a parlament egészségügyi bizottsága "soha nem látott egyetértéssel ellenzék és kormánypártok között" tárgysorozatba vett egy ellenzéki javaslatot, ami így remélhetőleg az Országgyűlés elé kerül.

A javaslat kifejezetten az orvosok és egészségügyi dolgozók bérhelyzetének sürgős rendezését irányozza elő, az elvándorlás megakadályozására - tette hozzá. A kérdésre, hogy mikorra remél ettől eredményt az orvosi kamara, Éger István úgy reagált: eddig teljes körű egyetértésre még nem volt példa ilyen témakörben, aminek belátható időn belül konkrét bérjavítás lenne az eredménye.

A MOK elnöke arról is beszélt: szerinte az alkotmányban is rögzíteni lehetne, hogy az állampolgároknak nem csak joguk van az egészségügyi ellátásra, hanem felelősségük is van saját egészségük megőrzésében. Az elnök szerint szervezetük támogatja egyfajta plusz hozzájárulás beszedését azoktól a vállalkozásoktól, amelyek egészségtelen táplálékokat forgalmaznak, hozzájárulandó így az ebből fakadó betegségek gyógyításához.

bér orvoselvándorlás alkotmány MOK orvosi kamara
Kapcsolódó cikkek