Közélet

BL-meccseket rendezhetnek az új debreceni futballarénában

A nyár végén kezdődhet meg a Nagyerdei Stadion rekonstrukciója, mely maximum húszezer nézőt fogadhat majd

„A beruházó cég bejegyzése után egy hónapon belül kiírhatják a közbeszerzési pályázatot a debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciójára, a munkálatok augusztus 20. után kezdődhetnek el” – nyilatkozta lapunknak Kósa Lajos. Debrecen fideszes polgármestere elmondta, a város önkormányzata és az állam már megállapodott egy közös tulajdonú, kettős ügyvezetésű projektcég megalapításáról. A város közgyűlése április 28-i ülésén szavaz a társaság alapításáról, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) jóváhagyása után rögtön elkezdődhet a közbeszerzés kimunkálása, mivel egy vállalat előtársaságként már működhet, míg a papírok a cégbíróságon vannak. A pályázatot vagy csak a tervezésre, vagy csak a stadion kivitelezésére írják ki. Utóbbi esetben a beruházónak kell a terveket hoznia. „A város rendkívül részletes programot készített a stadionról, amelyben a tervezési, beruházói szempontok összhangban vannak az üzemeltetőiekkel” – hangoztatta Kósa Lajos.

A Nagyerdei Stadion rekonstrukciója után az új létesítmény az elképzelések szerint 18-20 ezer néző befogadására lenne alkalmas, s meg kell felelnie a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) előírásainak, valamint a magyar építési jogszabályoknak. A minősítését tekintve a FIFA által kiírt U19-es focivébé megrendezésére is alkalmas lesz. A labdarúgó Európa-bajnokság és a Bajnokok Ligája döntőjének kivételével minden UEFA-rendezvény lebonyolítható lesz a megújult létesítményben. „Többek között a Magyarországhoz hasonló méretű Ausztria és Portugália példájából is okulva alaposan körbejártuk, hogy ennél nagyobb stadion építésének nincs értelme, mert gondot okozhatna a megfelelő kihasználtsága” – hangoztatta Debrecen polgármestere. A létesítmény többfunkciós lesz, így nemcsak labdarúgó-mérkőzések, hanem a híres Virágkarnevál vagy könnyűzenei események is helyet kaphatnának a városi létesítményben.

„Arra kell törekednünk, hogy megtöltsük a stadiont, és nyilván az eddigiektől eltérő közönségszervezésre lesz szükség” – mondta Kósa. A polgármester szerint a jelenlegi építmény a legkevésbé sem vonzó, de egy új, modern létesítmény, jó kiszolgálással akár vonzó családi programot is kínálhat. Az önkormányzat pedig mindent megtesz azért, hogy az utóbbi hat évben öt bajnoki címet szerzett, 27 százalékban a város tulajdonában lévő, az idei labdarúgó-bajnokságban visszaeső DVSC mindig olyan pozícióban legyen, hogy indulhasson a nemzetközi kupákban.

A stadion építése kapcsán egyesek vitatták, hogy közpénzt kellene áldozni egy ilyen beruházásra. Kósa Lajos szerint Európában az ilyen volumenű beruházás magántőkéből igen ritka. Úgy vélte, olyan meg nem térülő beruházásokat, mint múzeum, színház vagy uszodák építése sem finanszíroznak magántőkéből. Egy közhasznú, multifunkciós stadion pedig éppúgy a közöségi, kulturális események helyszíne.

 

Aréna BL Debrecen futball
Kapcsolódó cikkek