Közélet

"Kiemelt ügyek" - Mégis marad a 48 órás elzárás ügyvéd nélkül

Lázár János a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslata szerint kiemelt jelentőségű ügyekben a terhelt és védője mégis 48 órán keresztül nem találkozhat.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn módosító indítványt nyújtott be a büntetőeljárási törvényhez. Ez a már korábban sokat kritizált módosítás szigorítását is tartalmazza, mely kizárná a védőt az őrizet első 24 órájából. Az indítvány szerint ugyanis az őrizetbe vételről szóló paragrafus az alábbiak szerint változna:

"Kiemelt jelentőségű ügyben elrendelt őrizet legfeljebb százhúsz óráig tarthat. Az őrizet első negyvennyolc órájában a terhelt és a védő érintkezése a konkrét ügy egyedi körülményei alapján az ügyész intézkedésére megtiltható. Az intézkedés ellen jogorvoslatnak nincs helye."

Vagyis Lázár javaslatával a kormány korábbi, hatalmas felzúdulást kiváltott 48 órás elképzelése válna valóra, nem pedig az időközben egyszer már 24 órára csökkentett verzió.

Nem először fordul elő, hogy a korábbi tervezetekkel ellentétben a Fidesz törvényjavaslatait az utolsó pillanatokban benyújtott módosító indítvánnyal változtatja szigorúbb formára. Hasonló eset történt a munkanélküli segélyek körül is: A közfoglalkoztatásról, és az ahhoz kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslat eredetileg 180 napban maximálta volna az álláskeresési járadék folyósítási idejét a mostani 270 nap helyett. Czira Szabolcs (Fidesz) azonban 90 napos határidőről nyújtott be módosító javaslatot, melyet az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának kormánypárti képviselői igenlő szavazataikkal támogattak.

vádlott módosító javaslat védő őrizet Parlament
Kapcsolódó cikkek