Közélet

Németek a nyaralórekorderek - évi 40 nap szabadnap jár

Sehol Európában nem kapnak annyi fizetett szabadságot a munkavállalók, mint Németországban. Pontosabban a németek a dánokkal vezetik a listát, amelyet sz Európai Alapítványhoz az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) állított össze.

A 2010-es Európai Munkaidő Jelentés szerint – amelyet a Die Welt közöl – a német munkavállalóknak átlagosan 30 nap fizetett szabadság jár, amelyhez további 10 további szabadnap (ide tartozik például az ünnepnap) jár. Európában átlagosan a dolgozóknak 24,8 fizetett szabadság és 10,5 szabadnap jár. A sokat emlegetett „lustának” titulált görögöknél a 23+10 az arány, ez 17 százalékkal kevesebb, mint német kollégáiké. Az uniós adatok szerint a Portugáloknál ez 22 szabadságra fordítható napot és 11 szabadnapot jelent.

A német munkavállalóknak járó sok szabadság a ledolgozott munkaórákban is megmutatkozik. Egy német munkavállaló egy évben 1659 órát dolgozik, ez 48,9 órával kevesebb, mint az 1708 órás uniós átlag. A csúcstartók az éves munkaórák tekintetében a románok, akik egy évben 1864 órát dolgoznak, s a lengyelek, ahol ez a szám 1856-ra rúg.

A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy az unióhoz 2004-ben újonnan csatlakozó államok munkavállalói jóval többet - évente átlagosan 103,4 órával - dolgoznak, mint nyugati kollégáik. Romániában például az átlagos éves munkaidő 263 órával haladja meg a franciát.

Az azonban, hogy egy országban mennyit dolgoznak a munkavállalók vajmi keveset mond egy állam gazdasági teljesítményéről. Ezt inkább azzal kell mérni, hogy milyen az egy órára eső munkavállalói teljesítmény, a fajlagos bérköltség, az előállított termékek minősége és a technikai fejlődést. Ez esetben Németország vezet, míg Görögország, Portugália, Olaszország jelentős lemaradást könyvelhet el – írja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) információira hivatkozva a Welt.

A jelentésből azonban nem lehet azt a következtetést levonni, hogy a német dolgozók lusták lennének. Az uniós adatok szerint ugyanis a kontinensen ők túlóráznak a legtöbbet. A hivatalos teljes munkaidő Németországban 37,7 óra, a németek ténylegesen azonban 40,5 órát dolgoznak, ez 2,8 órás túlórát jelent hetente.

A legtöbbet egy teljes munkaidős dolgozónak Romániában kell dolgoznia, ahol 41,3 óra egy munkahét, valamint Luxemburgban, ahol 40,8 órát kell dolgozni. Ezzel szemben a finnek 37,8 órát dolgoznak, a franciák 38 órát – a legkevesebbet Európában.

Németországban a szektorokat tekintve a fémfeldolgozásban töltenek a legkevesebb időt munkával a főállásúak egy héten, mindössze 35 órát, míg a pénzügyi szektorban többet, mint az ország átlaga 38,7 órát.

főállás szabadnap szabadság eurofound USA heti munkaóra túlóra
Kapcsolódó cikkek