Közélet

Jobboldali győzelem a görögöknél

Folytatódik a görög dráma: a megismételt parlamenti választás után az Új Demokrácia alakíthat kormányt, ám az európai vezetők nem dőlhetnek hátra, mivel egyelőre kétséges, összejöhet-e a többséghez szükséges koalíció. Ellenkező esetben megint csak ott tartunk majd, mint a májusi parlamenti választás után, az új voksolás sem kizárt.

00:30

Állás a szavazatok 97,19 százalékának feldolgozása után (zárójelben a parlamenti helyek száma)

Új Demokrácia: 29,69 százalék (129)

Sziriza: 26,87 százalék (71)

Paszok: 12,33 százalék (33)

Független Görögök: 7,49 százalék (20)

Arany Hajnal: 6,91 százalék (18)

Demokratikus Baloldal: 6,23 százalék (17)

Kommunisták (KKE): 4,51 százalék (12)

00:15

Ezekben a percekben alighanem hálaimát rebeg Antonisz Szamarasz a görög választási rendszer kidolgozójához. 96 százalékos feldolgozottság mellett ugyanis az látszik, hogy pártja, az Új Demokrácia előnye 3 százalék alá apadt, az első helyezettnek járó 50 bónusz helynek köszönhetően azonban 129 képviselői helyre számíthat, szemben a második helyezett Sziriza 71-ével. A friss adatok szerint 170 ezerrel voksoltak többen az Új Demokráciára, mint a Szirizára - a jobboldali pártra adott szavazatok közül eddig 1,747 milliót számoltak össze.

23:53

Erősösédéssel nyitotta a heti kereskedést az euró a görög választási eredmények hatására - írja a Reuters. Az ausztráliai piacnyitás adatai szerint a pénteki New York-i 1,2655-ös dollárárhoz képest az európai közös valuta 1,273-ig emelkedett. A hírügynökségnek nyilatkozó elemzők is derűlátóak a piaci kilátásokkal kapcsolatban, hozzáteszik azonban, a görögökön kívül a spanyol helyzet még mindig lenyomja a hangulatot.

23:45

Mintha összebeszéltek volna: az Eurogroup után Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök is azzal vigasztalja a hitellel járó durva megszorításokért a görögöket, hogy az államcsőd elkerülése érdekében véghezvitt reformok jelentik a biztos utat a növekedés felé. "Továbbra is készek vagyunk támogatni a görögöket" - erősítette meg a két uniós vezető a G20 csúcs előestéjén Mexikóban.

23:40

Állás a szavazatok 88 százalékának feldolgozása után (zárójelben a parlamenti helyek száma)

Új Demokrácia: 29,93 százalék (130)

Sziriza: 26,70 százalék (71)

Paszok: 12,43 százalék (33)

23:35

"Az Eurogroup tudomásul veszi a görög választások előzetes eredményeit, amely azt mutatja, az országot a fenntartható fejlődés útjára visszaterelni képes kormány alakulhat" - áll az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő csoport közleményében. A luxemburgi Jean-Claude Juncker által vezetett testület "elismeri a görög polgárok által megtett jelentős erőfeszítéseket", és meg van győződve arról, hogy a fiskális és strukturális reformok folytatása a legjobb orvosság a jelenlegi válság ellen - folytatódik a dokumentum, amely szintén gyors kormányalakítást kíván a feleknek. Az Eurogroup várakozásai szerint a hitelező trojka hamarosan visszatérhet az országba - vagyis hamarosan elkezdődhet a második hitelcsomag első felülvizsgálata.

23:25

Németország hajlandó újratárgyalni a görög reformok végrehajtására szabott határidőket, ám a hitelmegállapodás alapjaiban nem alku tárgya - nyilatkozta az ARD-nek Guido Westerwelle német külügyminiszter. A politikus kiemelte: kormánya szerint Görögországnak helye van az euróövezetben. Fontos azonban, hogy olyan Európa-párti kabinet alakuljon, amely nem vonja kétségbe a korábbi tárgyalásokon született megegyezést - tette hozzá Westerwelle.

23:20

Alig több mint három százalékra csökkent az Új Demokrácia előnye a Szirizával szemben a szavazatok 82,5 százalékának összeszámolása után. A Paszokkal együtt azonban 13 fős többsége lehet a 300 fős törvényhozásban. A Sziriza jelenlegi állás szerint 71 parlamenti helye számíthat.

23:05

Gyors kormányalakítást sürget minden politikai erő Görögországban. A választásokat követő nyilatkozatában így tett Evangelosz Venizelosz, a választások legnagyobb vesztesének tekinthető, mindössze 12 százalékos eredményt elérő Paszok elnöke is. A volt pénzügyminiszter egyenesen arra kéri a görög államfőt, hogy a kötelező köröket kihagyva egyből a kormányalakításra esélyes három párttal üljön le, így "akár hétfőre" kormánya lehet az országnak.

Pártja lesújtó választási eredményét azzal indokolta Venizelosz, hogy a választások előtt nem titkolták el az igazságot az emberek előtt az ország állapotával kapcsolatban.

22:50

Állás a szavazatok 74,16 százalékának feldolgozása után (zárójelben a parlamenti helyek száma)

Új Demokrácia: 30,08 százalék (130)

Sziriza: 26,53 százalék (71)

Paszok: 12,54 százalék (33)

Független Görögök: 7,46 százalék (20) 

Arany Hajnal: 6,94 százalék (18)

Demokratikus Baloldal: 6,06 százalék (16)

Kommunisták (KKE): 4,49 százalék (12)

22:35

2:1-re legyőzte a német válogatott a dán csapatot a labdarúgó Európa-bajnokságon. Ez pedig azt jelenti, hogy a németek csoportelsőként a legjobb négy között a görögökkel csapnak össze csütörtökön. Angela Merkel német kancellár egyelőre nem kommentálta a görög választási eredményeket.

22:30

Telefonon gratulált Antonisz Szamarasz választási győzelméhez Alexisz Ciprasz, a Sziriza elnöke. A politikus hozzátette: igyekezni kell a kormányalakítással. A hírek szerint a beszélgetés közben nem hangzott el, ám a párt határozottan világossá tette, már az ötlet is nevetséges, hogy ők ebben a kormányban részt vegyenek.

22:25

"Az emberek az euróövezetben maradásra szavaztak" - ezekkel a szavakkal értékelte Antonisz Szamarasz a választásokat. Ez persze az előzetes eredményeket elnézve legalábbis kétséges. Az EU-IMF hitelmegállapodást nem elutasító mérsékelt erők, az Új Demokrácia és a Paszok együtt csak a voksok alig több mint 40 százalékát szerezték meg.

22:10

Komoly generációs különbségeket mutat a Kathimerini felmérése: a 18-34 éves korosztály szavazóinak 33 százaléka voksolt a Szirizára és mindössze ötödük választotta az Új Demokráciát. A 35-54 éves korosztályon belül is komoly előnyben vannak a radikálisok: a Sziriza 34 százalékot ért el, az Új Demokrácia pedig 24-et. Egyedül az 55 év felettiek körében győzte le a Szirizát. Ebben a korosztályban 39 százalékot ért el a jobboldali párt, míg a Sziriza 20-at.

22:01

Állás a szavazatok 60 százalékának feldolgozása után (zárójelben a parlamenti helyek száma)

Új Demokrácia: 30,14 százalék (130)

Sziriza: 26,46 százalék (70)

Paszok: 12,57 százalék (34)

21:40

"Nemzeti megmentés kormányát" vizionál Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia elnöke. Nyilatkozata ellenére kevéssé valószínű, hogy az EU-IMF hitelmegállapodást elutasító pártok részt vennének egy általa vezetett koalícióban.

A politikus 1977 óta parlamenti képviselő, kormánypozíciót először 1989-ben töltött be. Pénzügyminiszterkedése után a külügyi tárcát vezette Konsztantinosz Mitszokakisz kormányában. Az akkor széteső Jugoszláviából kiváló Macedónia ellenzőjeként kivívta a miniszterelnök haragját. Leváltása után pártot alapított: a Politikai Tavaszt az Új Demokráciától jobbra elhelyezkedő politikai erőként tartották számon. Távozása egyben az épphogy többséggel bíró kormány bukását hozta 1993-ban.

Ennek ellenére az ezredfordulón már újra az Új Demokráciát támogatta, 2004-ben a párt színeiben került be az Európai Parlamentbe. EP-képviselőségéről 2007-ben mondott le, amikor visszatért az athéni politikai elitbe. 2009-ben kulturális miniszterré nevezik ki.

Az Új Demokrácia elnökévé ugyanebben az évben választották meg, miután a párt csúfos vereséget szenvedett a parlamenti választásokon és akkori vezetője, Kosztasz Karamanlisz lemondásra kényszerült.

21:35

Állás a szavazatok 50,88 százalékának feldolgozása után (zárójelben a parlamenti helyek száma)

Új Demokrácia: 30,24 százalék (130)

Sziriza: 26,30 százalék (70)

Paszok: 12,69 százalék (34)

A parlamentbe jutáshoz szükséges 3 százalékos küszöböt 7 párt lépte át.

21:20

Újra a körmüket rágják Európában: a Paszok bejelentette, hogy nagykoalíciót szeretnének, amelyben "a közös felelősség" nevében a Szirizának is részt kell vennie. Ellenkező esetben viszont ők sem - közölte a voksolás nagy vesztesének számító, a válság legfőbb felelősének tartott baloldali párt szóvivője.

21:15

Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője a jelek szerint belátta vereségét: a szavazatok nagyjából felének feldolgozása után gratulált ellenfelének, Antonisz Szamarasznak. Az Új Demokrácia 61 éves elnöke várhatóan a következő miniszterelnöke lehet Görögországnak.

21:00

A szavazatok 40 százalékának feldolgozása után az állás (zárójelben a parlamenti helyek száma):

Új Demokrácia: 30,45 százalék (131)

Sziriza: 26,04 százalék (69)

Paszok: 12,85 százalék (34) 

20:30

Az első eredmények több szempontból is megnyugtatóak. Egyfelől azt mutatják, hogy az Új Demokrácia majdnem ötszázalékos előnyre tett szert, a 30,65 százalékos szavazati arány ugyanakkor arra is elég lehet, hogy többségi kormányt alakíthasson a párt a szocialistákkal. A görög választási rendszer ugyanis a legjobb eredményt elérőknek automatikusan 50 parlamenti helyet ad, így az Új Demokrácia és az amúgy 12,85 százalékot elérő Paszok a jelenlegi állás szerint már 161 hellyel bír a 300 fős törvényhozásban. Az eredmény megnyugtató azért is, mivel ellentétben a Szirizával az Új Demokrácia támogatja a hitelmegállapodást.

 

19:33

A legfrissebb, immár teljes exit poll is megerősíti az első eredményeket: fej-fej mellett végzett az Új Demokrácia és a Sziriza. Előbbi a voksok 28,6-30 százalékát érte el a felmérések szerint, a radikális baloldali párt pedig 27,5-28,4 százalékos eredménnyel zárhatta a választást. A korábban kormányzó baloldali Paszok mindössze a szavazatok 11-12,4 százalékát szerezte meg.

18:30

Könnyen lehet, hogy Görögországban újra ugyanaz a patthelyzet alakul ki, mint az előző parlamenti voksolás után. A május 6-i választások nyomán az első három helyen végzett politikai párt közül egyik sem volt képes többséggel rendelkező kormányt alakítani.

A választást követő első exit poll eredmények azt mutatják: sikerült elkerülni az Európa-szerte vészesnek tartott eshetőséget, hogy az EU-IMF hitelmegállapodásokat elutasító, így közvetve az euróövezeti kilépést is kilátásba helyzető radikális politikai erők kerüljenek többségbe. Erre a rajthoz álló 21 párt közül reális esélye a Sziriza szélsőbaloldali pártszövetségnek volt, ám némileg finomítja a képet, hogy annak vezetője, Alexisz Ciprasz a kampányban többször is hangsúlyozta: az euróövezeti tagság mellett van, ám a hitelmegállapodást elutasítja.
A legelső eredmények szerint a Sziriza mindössze fél százalékkal maradt le a voksolás másik esélyesének tartott jobboldali Új Demokráciától. Amíg ez utóbbi a Reuters szerint a voksok 27,5-30,5 százalékát érte el, a Sziriza kapta meg a szavazatok 27-30 százalékát. Így könnyen beigazolódhat londoni elemzők hétvégi jóslata, amely szerint még az idén harmadszor is az urnákhoz hívják az ország 9,7 millió választópolgárát.

Sziriza választás Új Demokrácia Görögország euróválság
Kapcsolódó cikkek