Közélet

Megtámadták az izraeli határt, nőtt a feszültség a Sínai-félszigeten

Legalább tizenöt egyiptomi rendőr vesztette életét, amikor Egyiptomból támadó iszlamisták megpróbáltak áttörni az izraeli határon.

Évtizedek óta a legkomolyabb incidens zajlott le a Sínai-félszigeten vasárnap. Egyiptomi források szerint iszlamista csoportok rendőrökön ütöttek rajta és két katonai járművet zsákmányoltak, amivel megkíséreltek áttörni az izraeli határon. A milicisták egy alagúton keresztül Gázából, illetve a Sínai-félsziget két körzetéből érkeztek. Az áttörést az izraeli határőrség akadályozta meg - jelenti a Reuters.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter határozott fellépést követelt a az egyiptomi hatóságokon, hogy "zabjanak gátat a terrornak a Sínai-félszigeten" - idézi a hírügynökség. "Erőink teljes katonai ellenőrzést foganatosítanak a Sínai-félsziget területén" - nyilatkozta Mohamed Mursi egyiptomi elnök.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök áprilisban megkérdőjelezte, hogy az egyiptomi erők meg tudják őrizni a rendet a Sínai-félszigeten. A megdöntött Mubarak rezsim alatt elfojtott iszlamista lázongások 2011 januárjában új erőre kaptak. Biztonsági állomásokat, stratégiai gázcsővezetékeket és katonai útzárakat támadtak meg.

Ezek a milicista csoportok, melyek főkén beduin törzsekből állnak, régóta nagyobb figyelmet követelnek maguknak: harcolni akarnak elhódított izraeli területek visszaszerzéséért.

Egyiptomi szakértők szerint a csoportoknak kapcsolataik lehetnek a Gázai övezetet jelenleg uraló Hamasszal. A Reuters megjegyzi, hogy ha találnak a Hamaszhoz kapcsolódó szálat a jelenlegi esetben, az tovább komplikálja a helyzetet, hiszen a Hamasz közel áll a frissen megválasztott egyiptomi elnök pártjához, a Muszlim Testvériséghez. Mursi pedig igyekszik Izraelt, és az Egyesült Államokat meggyőzni arról, hogy megbízható partner és nem rúgja fel a zsidó állammal kötött békeszerződést.

 

iszalmista Izrael sínai-félsziget terrortámadás Hamasz Egyiptom
Kapcsolódó cikkek