Közélet

Kevésbé fogy a magyar

Az előzetes adatok szerint 2012 első nyolc hónapjában 59 925 gyermek született, 3,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 87 679 volt, ami 1,1 százalékos emelkedést jelent a 2011. január–augusztusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 27 754 fő volt, 1243-mal kevesebb az egy évvel korábbinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előzetes adatok szerint 2012 első nyolc hónapjában több gyermek született, de a halálozások száma is emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A születésszám az év első öt hónapjában folyamatosan meghaladta az előző évit, júniusban és júliusban viszont az emelkedő irányzat megtorpant – írja a KSH.

Augusztusban ismét növekedett a születések száma és 3,9 százalékkal több újszülött jött világra, mint az előző év azonos időszakában. Összességében az év első nyolc hónapjában 59 925 gyermek született, 2238-cal (3,9 százalékkal) több mint egy évvel korábban.

A halálozások száma három hónapban mérséklődött, öt hónapban viszont nőtt az előző év azonos hónapjaihoz képest. A halálozási többlet különösen márciusban volt számottevő (9,2 százalék), amiben az akkor tetőző influenzajárványnak lehetett meghatározó szerepe, a júliusi 5,7 százalékos emelkedés pedig valószínűleg a tartós hőség halálozásokra gyakorolt hatásával magyarázható.

A statisztikai hivatal azt írja, összességében az év első nyolc hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, ami az előző évhez viszonyított 995-tel több halálozásból adódott.

Picit csökkent a házasságkötések száma

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű növekedett követően az idei év első nyolc hónapjában ismét csökkenő irányzatot mutat. A havonkénti házasságkötések száma változóan alakult; három hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban.

A legjelentősebb visszaesés júliusban volt, amikor 14,5 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, augusztusban viszont 8,1 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjában.

Összességében 2012 első nyolc hónapjában 25 160 házasságot kötöttek, ami 452-vel (1,8 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól.

A természetes fogyás mérséklődött

Ezer lakosra 9,0 élveszületés és 13,2 halálozás jutott. Az előbbi 0,3 ezrelékponttal, az utóbbi 0,1 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 3,8 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal volt alacsonyabb az előző évinél. A természetes fogyás mértéke a 2011. január–augusztusi 4,4 ezrelékről 4,2 ezrelékre mérséklődött.

Az idei év első nyolc hónapjában ezer élveszületésre 4,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, a 2011. január–augusztusi 28 997-tel szemben 2012 első nyolc hónapjában 27 754 főt tett ki.

A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 20 ezer fővel csökkent. A KSH szerint így a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 938 ezer fő volt.

fogyás vándorlás házasság KSH halálozás népmozgalom születés népesség
Kapcsolódó cikkek