Közélet

Hende: Lopakodó bevonatot fejleszt a honvédség egyik cége

A radarjeleket elnyelő, a jelvisszaverődést szinte teljesen megakadályozó, nanotechnológiás bevonat kifejlesztésén dolgozik a honvédség egyik cége és egy svéd vállalat - olvasható Hende Csaba honvédelmi miniszter írásbeli válaszában, amelyet hétfőn tettek közzé az Országgyűlés honlapján.

Juhász Ferenc szocialista képviselő azt kérdezte a tárcavezetőtől, hogy a honvédségnek melyek az exportképes hadiipari termékei. Hende Csaba azt közölte: az említett bevonat világviszonylatban is kiemelkedő, szellemi terméknek, újításnak minősül. A projektről nem közölt bővebb információkat.

A miniszter a termékek között említette a szerinte világszínvonalú technikát képviselő univerzális kihangosító berendezést (Psyops) is, amelyet a HM ArmCom Zrt. fejlesztett ki; az eszközzel akár két kilométerre is lehet érthető minőségű hangot sugározni, úgy, hogy elektronikusan nem lehet megzavarni az adást. A szerkezet szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is üzemel és mind katonai, mind polgári területen alkalmazható - tették hozzá. Közölte azt is, hogy a kihangosító iránt már több külföldi ország is érdeklődött.


 

radar honvédség hende bevonat elnyelő
Kapcsolódó cikkek