Közélet

A németek az EU-ban tartanák a briteket

Miközben a brit szigetországban vita folyik az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépéséről, a németek nagy része sajnálná a távozásukat - tűnik ki abból a felmérésből, amelyet a Handelsblatt ismertetett.

A Deutschen Gesellschaft für Auswärtige Politik által végeztetett felmérés szerint a megkérdezett németek 64 százaléka pártolja, hogy Nagy-Britannia az tagja maradjon. A német válaszadóknak csak 22 százaléka fogalmazott úgy: jobb lenne az Európai Unió számára, ha a britek otthagynák az államszövetséget. A felmérés keretében a Forsa Mitte közvéleménykutató intézet decemberben 1001 ember véleményét kérdezte meg.

A Handelsblatt szerint a britek az Európai Unióban különleges esetnek számítanak. Ugyanis sehol nem tekintenek annyira szkeptikusan Brüsszelre, mint a brit szigetországban. A Vasladynek, Margaret Thatchernek az 1980-as években a kollégáinál még azt is sikerült elérnie, hogy az Egyesült Királyságnak kevesebbet kelljen befizetnie a közös költségvetésbe, mint a hasonló gazdasági erővel bíró többi EU tagállamnak.

A lap úgy látja, hogy a britek globális szinten is azt az érzetet keltik, hogy inkább az Egyesült Államokhoz kötődnek, mint az EU-hoz. Ezt erősíti az a tény is, hogy a szigetországban a YouGov közvéleménykutató adatai szerint a lakosság mindössze 28 százaléka támogatja az uniós tagállami status fenntartását. A felmérés azt mutatja, hogy népszavazás esetén a britek 49 százaléka a közösségből való kilépésre szavazna.


 

Németország német tagállam EU brit
Kapcsolódó cikkek