Közélet

Szakadhat az LMP-frakció

Nem akar közös képviselőcsoportot az LMP a pártból kilépett, azóta új pártot is alapító képviselőkkel, sőt azt tartaná korrektnek, ha visszaadnák a mandátumukat.

Az LMP arra kéri a pártból kilépett, majd a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot létrehozó képviselőket, hogy nyilatkozzanak arról, visszaadják-e a mandátumukat, vagy függetlenként folytatják a munkájukat - közölte az LMP választmányi szóvivője szerdán. A Lehet Más a Politika nem tartja járhatónak a PM elképzelését egy frakciószövetségről.

Kedden megrekedtek a frakció sorsáról szóló tárgyalások, és habár az LMP továbbra is folytatná az egyeztetéseket, ehhez szükség van a Párbeszéd Magyarországért párbeszédképességére - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Heltai László.

A szóvivő kijelentette, miután a nyolc, a pártból kilépett és a Párbeszéd Magyarországért pártot létrehozó képviselő az LMP listáján szerezte parlamenti mandátumát, joggal gondolják azt, hogy "már csak az LMP szavazói iránti tiszteletből is vissza kellene azt adniuk, hiszen egy másik pártot hoztak létre".

Heltai László közölte: az LMP kongresszusán meghozott döntés értelmében arra kérik ezeket a képviselőket, nyilatkozzanak arról, hogy mit terveznek a mandátumukkal. Jelezzék, hogy visszaadják-e, vagy függetlenként folytatják a munkát, mert ezzel lehetne tiszta alapokat teremteni a tárgyalások lezárásához és egy működőképes LMP-frakció megteremtéséhez. A tárgyalásoknak a hétfői parlamenti kezdésig le kell zárulniuk, tette hozzá.

Amikor az LMP kettészakadása bizonyossá vált, a kilépők még arról beszéltek, hogy a frakciót nem hagynák el, és ez ellen az LMP-sek sem szólaltak fel. Az LMP-frakció 15 tagjából 8-an távoztak a Párbeszéd Magyarországért pártba.

Vasárnap - amikor az LMP-ből kilépett Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentette, hogy platformjuk párttá alakul, és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját - Szabó Tímea azt mondta: a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát. Az újságírók felvetésre hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolnák, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP - Párbeszéd Magyarországért névre.

LMP frakció szakadás
Kapcsolódó cikkek