Közélet

180 milliós állami támogatás a cselgáncs Eb-re

Az állam 180 millió forinttal támogatja az április 25. és 28. között sorra kerülő budapesti cselgáncs Európa-bajnokság lebonyolítását, melynek mintegy 350-400 millió forint lesz az összköltségvetése. A hozzájárulás egyben fedezi a Papp László Sportaréna bérleti díját is.

„A dzsúdósok 13 pontot szereztek a londoni olimpián, ezért külön öröm, hogy a kormány céljainak megfelelően az ő idei Európa-bajnokságukra is Magyarországon kerül sor” – hangsúlyozta Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára az Eb kampánynyitóján Londonban Ungvári Miklós ezüst-, Csernoviczki Éva bronzérmet nyert.

Tóth László, a magyar szövetség elnöke kifejtette, a sikeres nyári játékok után a közfigyelem a cselgáncsosok felé fordult, így remélhetőleg sokan kilátogatnak majd a 350-400 millió forintos büdzséjű Eb-re, amelynek egyéni küzdelmeiben az új szabályoknak megfelelően kilenc férfi és kilenc nő képviseli majd a hazai színeket. Legutóbb 1981-ben volt Magyarországon, Debrecenben cselgáncs Eb.

Azt is bejelentették, hogy a Közgép Zrt. négy évre szóló szponzori támogatást nyújt az Ungvári fivéreknek, Miklósnak és Attilának, illetve klubjuknak, a Ceglédi VSE-nek.

Július 1-jén kezdődhet meg a 16 kiemelt sportág fejlesztési támogatása, melyhez az érintett sportági szövetségeknek a közeljövőben belül kell leadniuk 2020-ig szóló átfogó koncepciójukat a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és a sportért felelős államtitkárságnak. Korábban felmerült, hogy akár 10-15 milliárd forintot is kaphatnak ezek a sportágak összesen, így a cselgáncs is.

A 2013. évi hazai rendezésű sportesemények, valamint kiemelt sportszövetségek szakmai többletfeladatainak támogatására nemrég 760,0 millió forint egyszeri átcsoportosítását is elrendelték egy kormányrendeletben elszámolási, a fel nem használt rész tekintetében pedig visszatérítési kötelezettséggel az idei büdzsé terhére. A tétel a Versenysport támogatása jogcímcsoportban, valamint az olimpiai mozgalommal összefüggő, valamint egyéb a sport stratégiai fejlesztését szolgáló feladatok támogatására jogcímcsoportban szerepel.

Idén Magyarországon rendezik a cselgáncs EB-n kívül a négyesfogathajtók Európa-bajnokságát, a birkózók, a sárkányhajósok, a veterán atléták és a víz alatti hokisok világbajnokságát is. 2015-ig további három kontinensviadalt (köztük 2014-ben egy vízilabda EB) és egy vb hazai rendezését tervezik, az előzetesen 110 ezer sportoló érkezésével, illetve csak a szobafoglalások nyomán legalább 400 millió forintos áfabevétellel kalkulálnak. A Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság lapunkkal korábban közölte, hogy a birkózó szövetség (MBSZ) 2012-ben összességében 273,7 millió forint állami támogatásban részesült. Ebből az MBSZ 26,7 millió, a 2013. évi Felnőtt Kötöttfogású, Szabadfogású és Női Birkózó Világbajnokság 2012. évben esedékes jogdíjának támogatásaként kapott meg. A szeptember 16-22. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezésre kerülő verseny tervezett költségvetése az MBSZ jelzése szerint mintegy 600 millió forint. Az állami támogatásról szóló döntés előkészítése folyamatban van, a támogatás összegéről a kormány dönt.

A Sport Nagyköveti Program (SNP) alapján 11 nemzetközi sportversenyt rendeztek Magyarországon 2012-ben. Ezeken több mint 19 ezer sportoló, és negyedmillió néző vett részt. Az elmúlt két évben Magyarország 47 milliós költségvetési forrással, 15 jelentős sporteseménynek adott otthont. Az SNP 2012-ben 11 Világkupa, négy felnőtt és egy junior Eb mellett támogatta a Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíjat és a jégkorongozók olimpiai selejtezőtornájának megrendezését is. Állami támogatással valósult meg az ifjúsági öttusa vb és a junior öttusa Eb is.

támogatás sport cselgáncs
Kapcsolódó cikkek