Közélet

Jobban Teljesít: eddig 231 millió a költség

Eddig összesen 231 millió 527 ezer forintot költött a kormányzat a „Magyarország Jobban Teljesít” kampányra a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó I.M.G. Inter Media Group Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-vel (I.M.G. Kft.) kötött 550 millió forint plusz áfa értékű keretszerződés összegéből.

A kormány eddig bruttó 231 millió 527 ezer forint költött a „Magyarország Jobban Teljesít” elnevezésű kampányra – derül ki Semjén Zsolt írásbeli kérdésre adott válaszából. A miniszterelnök-helyettes a független Vágó Gábor kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, hogy „még hány millió forintot dobnak ki az ablakon kormányzati sikerpropagandára?”.

Semjén részletezéséből kiderül, hogy a nyomtatott sajtóban bruttó 87,1 milliót, az elektronikus sajtóban bruttó 36,3 milliót költöttek a megjelent hirdetésekre. Az óriásplakátok felületei 74,2 millió forintba, míg az egyéb felületeken megjelent hirdetések (city light plakát, oszlopreklám) 33,7 millióba kerültek.

Semjén közölte, hogy a kormany.hu kormányzati weboldalon létrehozott aloldal fejlesztése és üzemeltetése külön forrást nem igényelt, azt a Kormányzati Internetes Kommunikációért Felelős Helyettes Államtitkárság munkatársai végezték.

A kormányfő-helyettes azt is leírta, hogy a Miniszterelnökség a 2013. és 2014. évi kommunikációs feladatainak ellátására vállalkozási keretszerződést kötött az I.M.G. Inter Media Group Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-vet (I.M.G. Kft.). A keretszerződés összege 550 millió forint plusz áfa, vagyis összesen mintegy 698,5 millió forint. Ebből az összegből finanszírozták a „Magyarország Jobban Teljesít” kampány eddigi költségeit. A kampány még tart, így a költségek még tovább növekedhetnek.

Az I.M.G. egyébként Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozik. Az origo szerint a 2002-ben alapított cég 2010-ig egy Doverben bejegyzett cég többségi tulajdonában volt. Somogyi mellett később tulajdonos lett Patonai Péter, aki az első Orbán-kormány idején az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója – és a jelenlegi fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné főnöke – volt. A Népszabadság szerint abban az időben tanácsadóként dolgozott az MFB-nél Simicska Lajos is. Az Opten céginformációs rendszerben elérhető adatok szerint a kormányváltás után 2010-ről 2011-re a cég megháromszorozta a nettó árbevételét, az adózott eredményük pedig 15,6 millió forintról 260,1 millió forintra nőtt.

Semjén egyébként nem válaszolt az LMP-s Vágó azon kérdésére, hogy a kormányzat aláírásgyűjtése a rezsicsökkentéssel kapcsolatban milyen kiadásokkal (szóróanyagok, fizetett aktivisták, stb.) jár, illetve ez közpénzből, vagy a Fidesz pártkasszájából valósul-e meg.

LMP hirdetés Simicska Lajos I.M.G. Kft. Vágó Gábor Miniszterelnökség plakát keretszerződés Magyarország Jobban Teljesít Semjén Zsolt kampány miniszterelnök-helyettes
Kapcsolódó cikkek