Közélet

A svéd férfiak és a francia nők élnek Európában a legtovább

A jövedelem, a munkanélküliség és a képzettség befolyásolja leginkább az emberek egészségi állapotában megnyilvánuló különbségeket, amelyek egy tanulmány szerint ugyan csökkentek, de még mindig jelentősek az Európai Unión belül.

Az egészségi egyenlőtlenségekről készült jelentés szerint a férfiak Svédországban számíthatnak a legmagasabb élettartamra: 79,9 évre, majdnem 12 évvel többre, mint a litván férfiak, akiknek jelenleg mindössze 68,1 év jut.


A nők esetében Franciaországban a legmagasabb a várható élettartam – 85,7 év, ami 8 évvel több, mint a legalacsonyabb adattal (77,8 év) rendelkező tagállamban várható élettartam. Az egészségben eltöltött évek tekintetében még nagyobb, 19 évnyi a különbség a legmagasabb (Svédország) és a legalacsonyabb (Szlovákia) uniós érték között.
A nők szinten majdnem ennyivel, 18,4 évvel élnek többet egészségben Máltán, mint Szlovákiában. Az unión belül mindazonáltal a francia hölgyek számíthatnak a leghosszabb életre, 85,7 évre, míg a legrövidebbel, 77,8 évvel a románk nők kénytelenek beérni.
Mindezzel együtt is a legalacsonyabb és a legmagasabb várható élettartam közötti különbség 17 százalékkal csökkent a férfiak, míg 4 százalékkal a nők esetében az utóbbi években.
A legkevésbé és a legjobban képzettek között azonban az egyes tagországokon belül is óriásiak a különbségek a várható élettartam tekintetében: van, ahol 17 évvel is tovább élnek a magasan képzett férfiak, míg a nőknél a legnagyobb eltérés 9 év volt.

várható élettartam Európai Unió
Kapcsolódó cikkek