Közélet

Élelmiszer-hadművelet Jakutföldön

Több napig tartott az a légi akció, amellyel feltöltötték az oroszországi Jakutföld térségének éléskamráit, összesen 100 tonna élelmiszert juttattak el a településekre – írta a BBC helyszíni forrásokra hivatkozva.

Az őszi áradások, majd a hirtelen érkezett fagyok miatt az alapvető terményekből a szükséges mennyiségnek csupán a felét tudták betakarítani a kelet-szibériai Jakutföldön. Az égből érkező segítség után viszont februárig nem kell számolni hiánnyal, olyannyira nem, hogy a boltokba még szőlő is jutott. A BBC-nek a Vecsernyij Jakutszk napilap újságírója cáfolta azokat a híreket, hogy néhány területen éheznek az emberek és üresek az üzletek polcai.

Az Indigirka folyón a tervek szerint 57 ezer tonna élelmiszert és egyéb árut kellett volna szállítani az északi településekig, azonban a téliesre fordult időjárás miatt korábban csupán 14 ezer tonnát tudtak eljuttatni. Ma is vannak olyan falvak, ahol nem elég a fűtő- és üzemanyag, ezért a takarékoskodás mellett ezekre a helyekre újabb „mentőakciókat” szerveznek, hogy pótolják a téli hónapokra szükséges 33 ezer tonna fűtőanyag felét. A hét elejétől az időjárás már besegített, a folyó újra hajózhatóvá vált.

Csak Krasznojarszkból 40 tonna élelmiszert, cukrot, konzerveket juttattak el repülőkkel északra, két elzárt faluba 6, illetve 5 tonna élelmiszert szállítottak. Két helikopterrel több fordulóban zöldséget vittek, főleg burgonyát, káposztát és répát.

Az akció része volt, hogy biztosították a közúti közlekedést, több száz kilométernyi utat ellenőriztek, akadálymentesítettek, és felkészültek a téli időjárási viszonyokra. Általában november végén nyitják meg az úgynevezett téli autóutakat (a folyók jegén vezető „közutak”), ám az előrejelzések szerint erre ebben az évben már korábban sor kerülhet.

A műveletet a belügyminisztérium körzeti katasztrófavédelmi igazgatósága irányította – moszkvai felügyelettel. Az akció költségeit nem hozták nyilvánosságra.

Világgazdaság Online-->

katasztrófavédelem élelmiszer Jakutföld
Kapcsolódó cikkek