Közélet

Minden ötödik magyar nőt bántalmaz a párja

Az ENSZ-adatok szerint több mint 600 millió nő él olyan országban, ahol a családon belüli erőszak nem számít bűncselekménynek- derül ki egy friss felmérésből, ami a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján, november 25-én különös figyelmet kap.

Világszerte a nők több mint egyharmadát, vagyis körülbelül 35 százalékát éri fizikai vagy szexuális erőszak az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint - közölte Margaret Chan, a WHO főigazgatója, aki a tanulmányt csütörtökön hozta nyilvánosságra Genfben.

Az 1983 és 2010 közötti időszakban a nők mintegy 30 százalékával szemben korábbi vagy jelenlegi partnereik követtek el fizikai vagy szexuális bántalmazásokat, ami a szervezet szerint egyre nagyobb mértékben fordul elő.

A tanulmányból kiderül, hogy az erőszak leggyakoribb formája a verés és fojtogatás, de előfordul az is, hogy fegyverrel támadnak a nőkre. A nőkkel szembeni erőszakos bűncselekmények leggyakoribb következményei a depresszió, az alkoholizmus, de nem elhanyagolható, hogy később számos egészségügyi problémájuk akadhat a korábban elszenvedett sérelmeik miatt.

Az MSZP közleménye szerint Magyarországon minden ötödik nő élt vagy él olyan kapcsolatban, amelyben rendszeresen bántalmazzák. Ma Magyarországon hetente egy nő életét követeli családon belüli erőszak. A nők 20 százaléka szenved el élete során nemi erőszakot, a nők 20 százalékát szexuálisan bántalmazták gyerekkorában.

A parlament döntésével a testi sértés egyes eseteit, a becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést a jövőben súlyosabban bünteti majd a Büntető törvénykönyv, ha az elkövető és az áldozat együtt él vagy élt, illetve ha kapcsolatukból közös gyermek született - írja a kormany.hu.

A könnyű testi sértésnél és a becsületsértésnél három évig terjed a szabadságvesztés időtartama. Súlyos testi sértésnél, aljas indokból, védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen, illetve idős vagy fogyatékossággal élő ember sérelmére elkövetett könnyű testi sértésnél, valamint személyi szabadság megsértése és kényszerítés miatt pedig egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az elkövető, de sajnos kevés nő fordul segítségért.

November 25-ét az ENSZ 1999-ben nyilvánította a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjává. A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja November 25-ét a latin-amerikai és karibi térség első feminista konferenciáján, 1981-ben nyilvánították a nők elleni erőszak ellenes világnappá.

bántalmazás erőszak nők világnap
Kapcsolódó cikkek