BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új rendelet korlátozza a transz-zsírsav mennyiségét

Három hónapon belül hatályba lép egy új rendelet, amely szigorú szabályokat vezet be az élelmiszerekben előforduló transz-zsírsavakra.

A rendelet szerint az élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában maximálisan 2 gramm transz-zsírsav lehet. A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerekben, amelyeknek teljes zsírtartalma kevesebb, mint 20 százalék, ez az érték maximum 4 gramm. Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.

A következő hetekben a gyártóknak megfelelően módosítani kell a recepteket, adott esetben át kell térniük az alacsonyabb transz-zsírsav tartalmú alapanyagok alkalmazására. A már legyártott élelmiszerek szavatossági idejük lejártáig, de maximum a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig még forgalmazhatók. A rendelet hatálya csak a Magyarországon forgalmazott élelmiszerekre terjed ki.

„A rendelet távolról sem egyedülálló. Az élelmiszerekben előforduló transz-zsírsav maximális mennyiségét többek között Dániában, Ausztriában és az USA-ban (New York és Kalifornia államokban) is szigorúan szabályozzák” – mondta el Torsten Braner, közösségi jogász, a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.