Három hónapon belül hatályba lép egy új rendelet, amely szigorú szabályokat vezet be az élelmiszerekben előforduló transz-zsírsavakra.
A rendelet szerint az élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában maximálisan 2 gramm transz-zsírsav lehet. A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerekben, amelyeknek teljes zsírtartalma kevesebb, mint 20 százalék, ez az érték maximum 4 gramm. Ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.
A következő hetekben a gyártóknak megfelelően módosítani kell a recepteket, adott esetben át kell térniük az alacsonyabb transz-zsírsav tartalmú alapanyagok alkalmazására. A már legyártott élelmiszerek szavatossági idejük lejártáig, de maximum a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig még forgalmazhatók. A rendelet hatálya csak a Magyarországon forgalmazott élelmiszerekre terjed ki.
„A rendelet távolról sem egyedülálló. Az élelmiszerekben előforduló transz-zsírsav maximális mennyiségét többek között Dániában, Ausztriában és az USA-ban (New York és Kalifornia államokban) is szigorúan szabályozzák” – mondta el Torsten Braner, közösségi jogász, a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.