Közélet

Több száz oroszbarátot öltek meg az ukránok

Folytatódik a terrorellenes művelet aktív fázisa, amelyben már több mint 300 "terroristát" semmisítettek meg az ukrán biztonsági erők a kelet-ukrajnai Donyeck megyében - jelentette be kedden Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes műveleti csoport szóvivője.

Szeleznyov közölte továbbá, hogy kedden életét vesztette egy ukrán katona és 13 megsebesült, amikor szeparatisták megtámadták a Harkiv megyei Izjum városból a Donyeck megyei Szlovjanszk felé tartó konvojukat, és eltalálták az egyik páncélozott harcjárművet.

A szóvivő szavai szerint a szakadárok Szlovjanszkban több vállalatnál vegyi anyagokat halmoztak fel, amelyeket aláaknáztak azzal a céllal, hogy a terrorellenes alakulatok támadása esetén felrobbantsák azokat.  

Hozzátette, hogy a terrorellenes művelet jelenleg különböző helyszíneken zajlik a kelet-ukrajnai megyében, beleértve Krasznij Liman és Szeminyivka települések környékét.

A TSzN ukrán televízió helyszíni tudósítása szerint különösen heves harcok bontakoztak ki a megye északi részén lévő Krasznij Liman városánál, ahol a terrorellenes erők légi támogatással támadják a szeparatisták állásait. A tévé tudósítása szerint az ukrán erők egy helikopterét géppuskával eltalálták a szakadárok, de a légi jármű legénysége túlélte a támadást. A TSzN információi alapján a harcokban meghalt viszont egy ukrán katona, és több mint húszan sérültek meg, köztük a fegyveres erők televíziójának egyik operatőre is.       

Mikola Litvin, az ukrán állami határőrszolgálat vezetője kedden bejelentette, hogy megerősítik a határőrposztokat, és áttérnek a "háborús körülmények közötti határvédelemre". Kifejtette, hogy már kedden páncélozott harcjárművekkel és nehéztüzérségi fegyverekkel erősítik meg egyes határszakaszok védelmét, valamint tankelhárító árkokat ásnak. Ezen túlmenően a határőrposztokat vészjelző berendezésekkel látják el, amelyeknél lőállásokat alakítanak ki. 

A terrorellenes műveleti csoport szóvivője közölte, hogy értesüléseik szerint Oroszország területén újabb "terrorista alakulatokat" szerveznek Kujbisevo térségében, amelyeket Ukrajnába készülnek "átdobni". Leszögezte, hogy Ukrajna területén minden illegális fegyveres alakulattal végeznek, ha tagjai nem teszik le a fegyvert.

Kapcsolódó cikkek