Közélet

A gazdaság és a tudás kapcsolatát szorosabbra kell fűzni

A tudás két forrását, az oktatást, valamint a kutatás-fejlesztés-innovációt gazdaságközelivé kell tenni ahhoz, hogy Magyarország igazán vonzó befektetési célpont legyen, ezáltal növekedjen a hozzáadott érték, emelkedjenek a jövedelmek, gyarapodjon a társadalom - nyilatkozta Parragh László az MTI-nek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a korábbi években megkezdett gazdasági, társadalmi átalakítások eredményeként kialakult fejlődési pálya fenntarthatóságához a gazdaság és a tudás kapcsolatát szorosabbra kell fűzni.

Felidézte, hogy a kormány 2010-2014. között több olyan lépést tett az ország átalakítására többek között a kamara javaslatára, amely a gazdaság fejlődési lehetőségét teremtette meg: teljesítményközpontú lett az adórendszer, átalakult a nyugdíjrendszer, a szociális ellátás, a közigazgatás, az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják.

A szakképzés gazdaságközeli átalakításáról 2010-ben a kamara és a kormány megállapodott, mostanra szabályozási szinten minden adott a duális szakképzéshez, a következő időszakra vár a rendszer megerősítése, ami több éves folyamat, de a statisztikában már látszik, hogy egyre több pályakezdő szakmunkás tud elhelyezkedni, és elismertebb lett a szakmunka a társadalomban - mondta.

A kamara elnöke megismételte, a közoktatást úgy kell át alakítani, hogy az általános iskolában végzett diákok az alapkompetenciákkal már rendelkezzenek, majd a szakképzésben kifejezetten a szakmát tanulják meg elméletben és gyakorlatban, és ha a szakmát elsajátították, legyen lehetőségük a felsőoktatásba továbblépni.

Tavaly szeptember elseje óta Magyarországon kötelező, és közel teljeskörű a duális szakképzés, a rendszer Parragh László szerint egyaránt hasznos a diákoknak és a munkaadóknak, mert a vállalatok a későbbi munkaerő kiválasztás költségét takaríthatják meg, a tanulóknak pedig nagyobb esélyük lesz az elhelyezkedésre, és már a tanulási idő alatt rendszeres jövedelemre tesznek szert.

Úgy vélte, Magyarország a duális szakképzés bevezetésével jelentős előnyre tett szert a szakmunkás-utánpótlás megteremtésében, ez az ország tőkevonzó képességére is kihatással van.

Megjegyezte, hogy a németek, az osztrákok, a franciák ilyen formában képzik a szakmunkásaikat, ezek az országok a legnagyobb befektetők, üzleti partnerek Magyarországon, ezért is érdemes hasonló módon gondolkodni. A duális képzési modellt a térségben Magyarország elsőként vezette be, az eredményeket a visegrádi országok kamarái nagyon nagy figyelemmel kísérik - mondta.

szakmunkások Parrag László oktatás gazdaság duális képzés
Kapcsolódó cikkek