Közélet

Trump: "nem vagyok biztos benne, hogy az oroszok lőtték le a maláj gépet"

Az amerikai MSNBC televíziócsatornának Donald Trump, republikánus politikus-üzletember azt nyilatkozta, egyáltalán nem biztos, hogy az oroszbarát szeparatisták felelősek a tavaly nyáron lelőtt maláj gép ügyében.

Donald Trump, az elnökjelöltségre pályázó republikánus politikus-üzletember nem hisz abban, hogy az oroszbarát szeparatisták felelősek a tavaly július 17-én lelőtt maláj gép tragédiájáért - jelenti a CNN.

A republikánus politikus-üzletember mindezt annak ellenére nyilatkozta, hogy az amerikai hírszerzés meggyőződése, hogy az oroszbarát szeparatisták lőtték le a Malaysian Airlines MH17-es járatát Kelet-Ukrajna felett.

Trump az MSNBC amerikai tévécsatornának arra a felvetésére, hogy holland kutatók szerint orosz gyártmányú rakétával lőtték le az utasszállító repülőgépet, csak annyit felelt: " lehetséges, hogy volt náluk fegyver, de nem biztos, hogy használták. Lehet, hogy lőttek, de nem biztos, hogy ők. Hogy őszinte legyek, talán sosem tudjuk meg a teljes igazságot".

Donalt Trump hozzátette, borzasztó tragédia, ami a maláj géppel történt, azonban Amerikának most a saját problémáira kell koncentrálnia.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le 298 emberrel a fedélzetén. Az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandiát bízták meg a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás koordinálásával.

Donald Trump stabilan vezet

Donald Trump egyre csökkenő előnnyel, de még mindig stabilan vezeti a republikánus elnökaspiránsok népszerűségi listáját. A RealClear Politics összesítése szerint (hét közvélemény-kutató intézet adatai alapján számolva) 23,4 százalékon áll, míg a második helyezett Ben Carsont 19,1 százalék támogatja - rajtuk kívül a 15 repulikánus indulóból csak négyen állnak 5 százalék fölött.

Ha Trumpnak a demokraták házi versenyét toronymagasan vezető Hillary Clintonnal kéne az elnökségért megküzdenie, a mostani állás szerint Clinton 45,3-43,7 arányban győzné le. A demokratáknál most második helyen álló Bernie Sanders még népszerűbb Trumpnál, ő 4,3 százalékponttal előzné meg, ha most volna a választás. A friss felmérések szerint a republikánusok jobban járhatnának, ha nem Trumpot indítanák: Ben Carson 5,6 százalékkal áll Clinton előtt, de két további jelöltjük, Carly Fiorina és Jeb Bush is népszerűbb 1, illetve 1,6 százalékkal a volt külügyminiszternél.

Donald Trump Maláj gép Ukrajna MH17
Kapcsolódó cikkek