Közélet

Ez nem Orbán napja: az Economist után a New York Times is beleszállt

Nem elég, hogy az Economist nekiment ma Orbán Viktornak, a New York Times is keményen kritizálja a magyar kormányt.

Orbán Viktor az ország pénzét az elmúlt hat évben a saját és a hozzá közel állók zsebébe tette át - írja a New York Times. A lap szerint azonban a helyzet annál is sötétebb, mint amit egy kleptokráciában várna az ember.

A lap szerint Orbán úgy támadja az EU-t, hogy eközben Brüsszelből érkeznek azok a pénzek, amelyek lehetővé teszik egyáltalán az ország működését. Az pedig, hogy az unió politikusai nem elég kemények vele szemben, csak felerősíti a legrosszabb tendenciákat, amelyekben Orbán már Erdoganra és Putyinra hasonlít - írják.

A cikkben arról írnak: ahogy Putyin, úgy Orbán is az országa dicső múltjáról szőtt fantáziaképekkel tartja meg a népszerűségét, ő épp azzal, hogy a keresztény Európa védelmezőjének láttatja Magyarországot. A lap szerint az, hogy a magyar állam a mostani helyzetében lehet, mutatja az EU önpusztításának példáját: egy kormány arra használja fel az EU pénzét, hogy oligarchákat gazdasgítson belőle és Brüsszel ellen fordítsa a közvéleményt. Ráadásul az ellenzék megosztott és gyenge, sokan pedig elhagyják inkább az országot.

A New York Times szerint Németországnak lehet központi szerepe abban, hogy korlátozza Orbánt. Hiába szidja a magyar kormányfő Brüsszelt, ha a német kancellár jelzi, hogy következményekkel jár az EU-ellenesség, arra kénytelen lesz odafigyelni, amilyen kiszolgáltatott az ország gazdasága a németeknek. A lap szerint az EU-nak is keményebb gazdasági szankciókat kell alkalmaznia, és a háttérben az Egyesült Államok is felléphetne az EU-ellenességgel szemben.

Egyedülálló veszélyt jelent Orbán Viktor Európa számára, mert ő viszi be a "szélsőjobboldali vírust" a kontinens politikai centrumába - ezt már az Economist írta. A lap a magyar népszavazással foglalkozik, ami ugyan elbukott, de a kormány mégis sikernek próbálja beállítani. A cikk szerint sok megfigyelő véli úgy, hogy Magyarország már kívül helyezkedik az európai mainstreamen, ami a menekültpolitikán és a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítésén látszik. Az Európába már beérkezett menekültek problémájára azonban nincsen megoldási javaslata Orbánnak - teszik hozzá.

A cikk szerint Orbán sikeréhez Európa egységének hiánya vezetett. Azonban úgy vélik, hogy nem szabad a magyar kormányfő európai befolyását túlértékelni, ugyanis a támadások célpontja inkább Brüsszel, Angela Merkellel azonban nem megy szembe a magyar kormány. Egy kis ország nem engedheti meg magának, hogy a gazdag partnereit magára haragítsa - írják. Ráadásul a magyarok körében a felmérések magasra teszik az EU népszerűségét. Az Economist szerint hamarosan új ellenség után kell nézni, mert a Brexit utáni EU már jobb képet festhet, mint a korábbi.

Orbán Viktor lapvélemény menekült
Kapcsolódó cikkek