Közélet

Bioterrorizmus a jövő szuperfegyvere?

Több tízmillió embert lehetne megölni bioterrorizmussal – erről beszélt Bill Gates a müncheni biztonsági konferencián. Arra hivatkozott, hogy amerikai és brit hírszerzők arról számolnak be, az Iszlám Állam biológiai fegyvereket próbál fejleszteni iraki és szíriai bázi­sain. Vajon tényleges a veszély és minket is fenyegetnek ezek a módszerek?

Hadviselés Bill Gates, a Microsoft alapító főnöke a héten tartott müncheni nemzetközi biztonsági konferencián félelmeit sorolta fel. Tudomására jutott ugyanis, hogy az amerikai és a brit hírszerzés felderítette az Iszlám Állam titkos ügyleteit, azt, hogy eddig nem vagy alig ismert biológiai fegyverekkel akarja megszilárdítani helyzetét, és tömegével kiirtani a hitehagyott muszlimokat. Bill Gates azt is elmondta: egy gyorsan mozgó, a levegőben terjedő kórokozóval 30 millió embert lehet elpusztítani kevesebb, mint egy év alatt, és ez nagy valószínűséggel be fog következni a következő 10-15 évben – ezt járványügyi szakemberek jelzik előre.

A biológiai fegyverekkel, vagyis a vírusokkal, baktériumokkal, mérgekkel folytatott hadviselés nem új találmány. A kutak és források vizének mérgezése, fertőző állati tetemek bejuttatása az ellenség területeire már az ókorban is bevett gyakorlat volt. A vegyi fegyverkezés legrettentőbb időszaka az első világháborúban zajlott, a mai értelemben vett biológiai fegyvereket pedig a második világháborúban vagy a vietnami háborúban vetettek be.

A drogok fejlesztik a laborokat

„Taktikai céllal, kis területen, célzottan ma is használják a vegyi fegyvereket azok az alakulatok, amelyek nem rendelkeznek precíziós technológiákkal. Szíriában a polgári lakosság ellen is használtak mérgező gázokat – mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. – A bűnözői csoportok már évtizedekkel ezelőtt elkezdtek laboratóriumi fejlesztésekbe fektetni, főleg a drogok előállításához volt erre szükségük.

Ez a fajta tudás pedig már a terroristákhoz is eljutott. Néhány hete éppen arról szóltak a hírek, hogy mustárgázt állított elő az Iszlám Állam. A pénz megvolt hozzá, orvosai és tudósai is vannak. Ráadásul egy biológiai fegyvert nagyobb titokban lehet előállítani, mint egy atomfegyvert, és célhoz juttatni is könnyebb egy fiolát vagy – még a lappangási idő alatt – néhány megfertőzött embert, mint hatalmas fegyvereket. A veszély tehát nagyon is valós.”

Az influenza jolly joker lenne

Szlávik János infektológus, a Szent László Kórház főorvosa szerint nem valami különleges, ritka vagy régi veszélyes betegségre kell gondolni. „Készen” is vannak nagyon veszélyes vírusok, létezik mindenre rezisztens tbc vagy a SARS-, és a MERS-koronavírus, de ezek jellemzően csak a legyengült és idős szervezetre végzetesek. A kanyaró és a fekete himlő is tömegeket ölhetne meg, de ismerjük az ellenszerét. Ennél bonyolultabb kórokozók előállításához viszont már nagyon komoly tudás és laboratórium kell.

„Igazi bajt olyan kórokozó képes csinálni, amely gyorsan terjed, mondjuk, légutakon, köhögéssel, tüsszentéssel, ahogy az influenza – mondta el Szlávik János. – Riogatták már ezzel az embereket, és ez nem is teljesen sci-fi, hogy a jelenleg influenzatörzsek úgy mutálódnak, hogy többségük a madárinfluenzára vagy a sertésinfluenzára fog hasonlítani, ami a fertőzöttek 60–70 százalékára halálos.”

„Szerencsére az influenza egy olyan kórokozó, amit régóta ismerünk, tudjuk, hogyan viselkedik, ezért három-négy hónap alatt biztosan mindig lesz ellene gyógyszer, de három-négy hónap alatt egy világjárvány esetén azért meghalhatna akár több millió ember is – véli az infektológus. – Na, az egy ijesztő helyzet lehetne.”

Szlávik szerint ez is csak ma érvényes. Túl van ugyanis a kísérleti fázison egy olyan, influenza elleni vakcina, amely nem azon az elven működik, hogy az aktuális törzset támadja, hanem a vírusnak egy olyan részét veszi célba, ami állandó. Ezt nem kellene évente ismételni, és hosszú időre többféle influenza ellen hatásos maradna.

Kim Dzsong Nam halála: idegmérget kentek rá

Az Észak-korai Kim Dzsong Namot a Kuala Lumpur-i reptéren két nő gyilkolta meg. A videofelvételeken jól látszik, ahogyan valamilyen anyagot az arcába, szemébe kennek, és alig negyed óra múlva már nem él. Tegnapra annyi tudható volt, hogy idegméreganyagot használtak fel a merénylők. A nők képzett gyilkosok lehettek.

Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumának vezető főorvosa azt mondta: olyan anyagról lehet szó, amely nyálkahártyán keresztül gyorsan felszívódik, bőrön keresztül pedig nem vagy csak lassan. Ilyen méreg több is van, de elképzelhető, hogy egy titkos laboratóriumban kifejlesztett teljesen új, eddig ismeretlen anyagot használtak fel a gyilkosok. Ahogy egy természetes, állati toxin is lehet: a nyílbéka mérgéből, pókok vagy kígyók mérgéből is kevés kell a gyors halálhoz, mivel idegmérgek. Nem ritkaság ez, Fidel Castrót is megpróbálták többször ilyen módszerekkel,  illetve talliummal is meggyilkolni.

Ismert az az eset is, amikor az orosz kommandósok 2002. október 26-án a szellőzőrendszeren keresztül kábítógázt juttattak be az épületbe, hogy leszereljék a túszejtő terroristákat. Az akcióban 130 civil is meghalt, mivel túl nagy dózisban alkalmazták a gázt.

„Színtelen és szagtalan volt, és úgy tudtuk, ilyen nem is létezik – mondta Zacher Gábor. – Fentanil volt, gáz halmazállapotban, egy orosz laborban kísérletezték ki. Vagy például 1995-ben a tokiói szaringázos mérgezés is emlékezetes. A terroristák ott két kis palacknyi gázzal 12 embert öltek meg, ötezret megmérgeztek. Van, amiből nagyon kevés elég, például, ha két gramm botulinum toxin bekerülne egy település ivóvízhálózatába, az ott lakók fele meghalna. Irakban tizenhétezer litert találtak belőle a szövetségesek, és ebből tízezer be volt töltve a rakétákba.”

A legerősebb méreg a Földön a ricin. Egy felnőtt ember meggyilkolásához akár hetven mikrogramm is elegendő – ez a mennyiség körülbelül egy sószemcsének felel meg. Kétszer erősebb a kobra mérgénél, és egy grammja hatezerszer mérgezőbb a ciánnál. Az első világháború alatt be is vetették, és Georgi Markov bolgár írót is azzal gyilkolták meg.

Elég sok régi fegyver van még

Földi László biztonságpolitikai szakértő azt mondta: nem szabad ezt a veszélyt lebecsülni, főleg amiatt, mert a világ nagyon különböző mértékben van felkészülve egy ilyen helyzetre. Amerikában vagy Európában gyorsabban lehetne védekezni egy ilyen támadás esetén, de Afrikában vagy Ázsiában nem. Ott valóban milliók halnának meg.

„A realitás azonban sokkal inkább az, hogy olyan triviális eszközöket használnak fegyverként ellenünk, amikre nem is gondolunk – mondta Földi László. – Elég, ha visszaidézzük a közelmúlt teherautós terrortámadásait. Ilyen összehangolt akciókra számítok inkább, és olyan elrettentő támadásokra, amelyeket a megszokott fegyverekkel hajtanak végre kiképzett átlagemberek. Nagyon sokféle olyan régi fegyver van még, amivel célt érhetnek, addig kicsi a valószínűsége, hogy drágább vagy fejlettebb technológiát vetnek be.”

Halálos vírusok

A vírusok közül a leghalálosabb a veszettség. Oltássorozat hiányában 100 százalékban halált okoz. A veszettség viszont nem fertőz könnyen és emberről emberre nem terjed.

A variolavírus által okozott fekete himlő szintén nagyon veszélyes, a fertőzöttek fele belehal. Bár a a 70-es években eltűnt, katonai laboratóriumokban őrzik a törzseket, hogy szükség esetén gyorsan oltani lehessen ellene.

A Marburg-vírus vérlázat okoz, ami a testhőmérséklet emelkedése mellett szervelégtelenséghez és halálhoz vezet, a fertőzöttek 80 százaléka hal bele – de csak vérrel terjed.

Egy kivétel: a lépfenebaktérium (anthrax). A legveszélyesebb, spórás állapota miatt könnyen szállítható és szétterjeszteni is egyszerű. Belégzéssel kerülhet a szervezetbe. Torokfájással, magas lázzal jár, ami halállal végződik.

A rák mint gyilkos fegyver?

A néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez beszélt arról, hogy a CIA egy új biotechnológiával betegített meg több vezetőt Latin-Amerikában. Rajta kívül az egykori argentin elnök, Nestor Kirchner, a volt kubai elnök, Fidel Castro is rákban halt meg. A volt brazil elnök, Dilma Rouseff, a volt paraguayi államfő, Fernando Lugo, a bolíviai elnök, Evo Morales és a kolumbiai Juan Manuel Santos is rákbeteg. Cháveznek bizonyítéka nem volt, de szerinte ennyi eset nem lehet véletlen. Tény, hogy a CIA évekkel ezelőtt állítólag begyűjtötte az elnökök biometrikus adatait.

Hol tart a géntechnológia?

Az emberiségre a legnagyobb veszélyt a legnagyobb titokban az utóbbi időben kifejlesztett génspecifikus vírusok jelentenék. Ezek a szupervírusok akár meghatározott etnikai csoportokat is képesek lennének megtizedelni. Ezzel egész kontinensek lakosságát is fel lehetne számolni. Szakértőnk, Szlávik János infektológus azonban azt mondja: ez egyszer elképzelhető lesz, de ma még nem tart ott a tudomány. Ha ott tartana, lenne már gyógyszerünk az AIDS-re és több, ma még gyógyíthatatlan vérzéses lázra is.

Az ebola nem katonai célra „készült

A legutóbbi járványkor is lehetett hallani, hogy az ebola vírusát katonai célra dolgozták ki. Szlávik János szerint ezek spekulációk, amilyenek a HIV-vírus kapcsán is terjedtek. Katonai célra nem olyan vírust hoznának létre, amivel körülményes fertőzni, vérzés kell a terjedéséhez vagy csak évtizedek alatt válik halálossá. Afrika egyes denevérfajai a természetes hordozói az ebolának. Majomtól pedig úgy fertőződhetett meg ember, hogy az állat húsát feldolgozták. A majmok pedig valószínűsíthetően denevérektől kapták el a vírust.

fertőzés vírusok biológiai fegyver
Kapcsolódó cikkek