Közélet

Bíróság elé áll Nicolas Sarkozy

A korábbi francia köztársasági elnököt tiltott kampányfinanszírozás miatt veszi elő az igazságszolgáltatás - közölte a BBC francia bírósági forrásokra hivatkozva.

A vád szerint Sarkozy pártja meghamisította a könyvelést, hogy eltüntessen 18 millió eurónyi költést a 2012-es választási kampányban. Nicolas Sarkozy többször is tagadta, hogy tudomása lett volna a túlköltekezésről.


Az ügy középpontjában a Bygmalion nevű PR-cég áll, amely korábban Sarkozy szervezete, a Népi Mozgalom Unió (Union pour un Mouvement Populaire, UMP) párt kampányait is szervezte. A hatóságok szerint a Bygmalion fiktív számlákkal és könyvelési trükkökkel vette nevére a 18 millió eurós költést, amely így nem az UMP-nél jelent meg.

A párt 2012-ben a megengedett összeg kétszeresét költötte el a kampányban, több tisztviselője ellen már eljárás folyik. A mostani vizsgálat hivatott kideríteni, lehetséges-e, hogy Sarkozy pártelnökként minderről semmit sem tudott.

A 2012-es választást ráadásul elvesztette a szocialista Francois Hollande ellenében, a jelenlegi versengésben pedig el sem nyerte a jelöltséghez szükséges támogatást.

kampányfinanszírozás Franciaország Nicolas Sarkozy
Kapcsolódó cikkek