Közélet

Merkel: A CETA további szerződések mintája lehet

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) új minőséget képvisel a szabadkereskedelmi egyezmények sorában és mintául szolgálhat a további szerződésekhez - emelte ki Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján Angela Merkel kiemelte, hogy a CETA nemcsak vámokról szól, hanem egyebek mellett a szociális biztonság és a fogyasztóvédelem területén is mintaszerű, "új standardot" jelentő szabályozást jelent.

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e EU-Kína szabadkereskedelmi szerződésre, azt mondta, hogy minél hamarabb sikerre kell vinni a tárgyalásokat az EU-Kína kétoldalú beruházási megállapodásról, és majd csak ezután érdemes mérlegelni a következő lépéseket.

Justin Trudeau aláhúzta, hogy a CETA a közbeszerzések és befektetések, a munkajog és a környezetvédelem területén is "modern, haladó" megoldásokat tartalmaz, és minapi jóváhagyása az Európai Parlamentben "győzelem" Európának, Kanadának és az ügyet kezdettől fogva támogató Németországnak.

A CETA jó fizetéssel járó állásokat jelent a középosztály számára, és új esélyeket a vállalkozásoknak Kanadában és az EU-ban egyaránt - tette hozzá.

A német kancellár a NATO-tagok védelmi kiadásainak növelésére tett vállalások teljesítésére ösztönző amerikai felvetésekkel kapcsolatban aláhúzta, hogy Németország tartja magát a 2014-es NATO-csúcson hozott határozathoz, miszerint a "következő évtizedekben" a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékának megfelelő összegre kell emelni a védelmi költségvetést.

Ezt mutatja, hogy csak az idén 8 százalékos növelést hajtottak végre - tette hozzá Angela Merkel, utalva arra, hogy a tavalyi 34,2 milliárd euróról 37 milliárd euróra növelték a védelmi minisztérium büdzséjét, amely így a 1,2 százalékát teszi ki.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e Justin Trudeau egyfajta ellenpólus, "anti-Trump" az amerikai elnökkel, Donald Trumppal szemben, a kancellár hangoztatta, hogy Németország "elemi érdeke" a jó transzatlanti együttműködés.

"Továbbra is ezért dolgozom, akkor is, ha egyes kérdésekben természetesen vannak nézeteltérések" - mondta Angela Merkel. Hozzátéve, hogy az együttműködést a közös értékekre kell felépíteni. 

A nemzetközi közösség előtt álló kihívásokat csak közösen lehet megválaszolni, és "együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön" - hangsúlyozta Angela Merkel. Németország ebben a szellemben alakítja az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyát, függetlenül attól, hogy ki tölti be az elnöki tisztséget - mondta a német kancellár.

szabadkereskedelem Kanada CETA Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek