Közélet

Stockholmi merénylet: nincs magyar áldozat

Sétálóutcába hajtott egy furgon Stockholmban péntek délután, és legalább három, egyes források szerint viszont öt embert halálra gázolt, majd egy bevásárlóközpont egyik kirakatába hajtott és kigyulladt - jelentette a svéd média. Az esemény a svéd főváros Drottninggatan nevű népszerű bevásárlóutcájában történt. Nem messze az eseményektől a Fridhemssplan utcából lövöldözést jelentettek, de az még nem tisztázott, hogy ez az esemény összefüggésben van-e az autós merénylettel. A rendőrség kora esti sajtótájékoztatóján közzétette a feltételezett elkövető fényképét is.

"Elítéljük a stockholmi terrortámadást; a svéd emberek számíthatnak Magyarországra a terrorizmus elleni harcban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke. Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna péntek délutáni műsorában azt mondta, hogy nincsenek információik magyar áldozatokról.

Hozzátette: a stockholmi magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a svéd rendőrséggel, arra kérve, hogy ha mégis tudomást szereznek érintett magyarokról, azonnal tájékoztassák őket.

Svéd hírügynökségi jelentések szerint a környéket lezárta a rendőrség, a metróközlekedést is leállították és kommandós egységek gyülekeztek a területen. A Der Spiegel német lap tudósítója a helyszínről azt közölte, hogy a rendőrség hangosbeszélőn angol és svéd nyelven a belváros elhagyására szólította fel az embereket.

A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven szerint egyértelműen terrorakció történt. "Megtámadtak minket!" - mondta a miniszterelnök a svéd SVT televíziós csatornán.

A támadáshoz használt teherautó a svéd Spendrups sörfőzde tulajdonában állt (amely az egyik legnagyobb sörgyártó Svédországban). Marten Lyth a sörfőzde szóvivője szerint a teherautó sofőrje éppen kirakodott egy étterem előtt, amikor valaki beugrott a járműbe és elhajtott vele.

Londonban idén márciusban négy gyalogost gázoltak halálra a Westminster hídon, a franciaországi Nizzában 86 ünneplőt gyilkolt meg egy teherautós merénylő tavaly júliusban, a nemzeti ünnepen, decemberben pedig Berlinben volt hasonló támadás 12 halálos áldozattal.

 

A hatóságok lezárták a legfontosabb középületeket: köztük a svéd kormány székhelyét, a királyi palotát és a nagyobb bevásárlóközpontokat is. 

 

Áder János részvéttáviratot küldött a svéd királynak

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött pénteken XVI. Károly Gusztáv svéd királynak, és elítélte a Stockholmban elkövetett "aljas terrorcselekményt". Az üzenetben a köztársasági elnök a maga és Magyarország népe nevében "a legőszintébb részvétéről" és arról biztosította az uralkodót, hogy Svédország népe mellett áll ebben a "szomorú és gyászos időben". Áder János ugyancsak részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország "teljes mértékben elítéli" ezt az "embertelen és tragikus" erőszakcselekményt.

gázolás terrortámadás svédországi támadás Stockholm
Kapcsolódó cikkek