Közélet

Öt új CT-t kapnak a közép-magyarországi kórházak

A Magyarországon lévő CT-berendezések átlagéletkora négy és fél év. Egyébként ez ideális, mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Összesen száznégy CT- és hatvanöt MR-készülék van a magánegészségügyi intézményekben és a közfinanszírozott kórházakban együttesen, év végéig pedig öt CT- és két MR-készüléket kapnak a kórházak.

Volt olyan kormány, amelyik azt gondolta, hogy az egészségügyet külső tőkével kell megoldani. A kormány jól gazdálkodik, ezért vannak források fejlesztésekre – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emmi államtitkára. Az Egészséges Budapest program keretében év végéig több nagy eszközbeszerzés is megvalósul 21,1 milliárd forint értékben. Egy-egy MR-készülék érkezik a Szent János, valamint a Szent Margit kórházba, továbbá összesen öt CT-t kap több fővárosi és egy Pest megyei intézmény. Úgy tudjuk, egy-egy CT-berendezéssel bővül a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, a Jahn Ferenc Kórház és a Kardiológiai Intézet eszközparkja, valamint két CT-t kap a Szent Imre kórház is.

Mikor a most szerződésben álló magánszolgáltatókkal a közintézményeknek lejárnak a szerződéseik, akkor a kórház vezetésének kell eldöntenie, hogy az intézmény tud-e saját CT-, illetve MR-készüléket vásárolni és működtetni, vagy továbbra is külső cég segítségét kell kérnie a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokhoz. Az államtitkár a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a CT- és az MR-vizsgálatok már nem számítanak olyan kuriózumnak, mint húsz éve, mert ez már a mainstream része, és a magántőkének máshol kell az egészségügyben megjelennie, nem feltétlenül a képalkotó diagnosztikában.

Forrás: AFP

Legutóbb Ajkán, a Magyar Imre Kórházban kellett egy CT-gépet kivonni a forgalomból a berendezés életkora és képminőségi korlátai miatt. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, Ajkára hétfőtől egy mobil CT-t telepítenek; ellátás nélkül egyetlen beteg sem maradt, mert a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba vitték őket CT-vizsgálatra. Az államtitkár kiemelte: az ajkai esetből okulva megvizsgálják, hogy a következő fél évben lesz-e olyan berendezés, amely eléri a tízéves élettartamot, és le kell cserélni.

A visegrádi országokhoz képest jelentős lemaradásaink vannak a képalkotó diagnosztikai gépek számában. Kapacitásaink a szlovák, lengyel, illetve cseh kapacitásoknak körülbelül a felét érik el. Míg Magyarországon egymillió lakosra tizenegy CT- és MR-készülék jut, addig Lengyelországban huszonhárom gép. A CT-vizsgálatok száma Szlovákiában a legmagasabb, ott 122 vizsgálat jut ezer lakosra, míg hazánkban 92. A hazai alacsony gépszámot jelentős mértékben kompenzálja a magas kihasználtság, de a Világgazdaságnak nyilatkozó magánszolgáltatók azt mondták, hogy ha megemelnék a volumenkorlátokat, vagyis több CT- és MR-vizsgálatot finanszírozna a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, akkor 20 százalékkal több közfinanszírozott beteget tudnának még ellátni. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok kétharmada közpénzből valósul meg, egyharmada pedig magánfinanszírozásból.

A képalkotó diagnosztikai gépek költséges eszközök. Egy CT-berendezés röntgencsőcseréje 15-20 millió forintra is rúghat. A legdrágább képalkotó diagnosztikai eszköz a PET-CT, 600 millió forintos árral, az MR-készülékek ára 300 millió forint körül van, egy CT-gépé pedig 210 millió.

kórházak ct Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügy
Kapcsolódó cikkek