Közélet

Kvótaper: eltérően reagált a magyar és a szlovák kormány

A magyar kormány elutasítja, a szlovák tiszteletben tartja az Európai Bíróság szerdai, menekültkvótákra vonatkozó döntését.

A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter hangsúlyozta,

az igazi csata csak most kezdődik el

Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit. A miniszter értékelése szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntésről tartott sajtótájékoztatójukon az Országházban 2017. szeptember 6-án.
Forrás: MTI

Trócsányi László igazságügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, sajnálják, hogy a testület figyelmen kívül hagyta Magyarország jogilag megalapozott érvelését, és úgy határozott, hogy félre lehet tenni az uniós jog alapvető rendelkezéseit.

https://www.vg.hu/kozelet/kvotaper-elutasitotta-magyar-keresetet-az-europai-birosag-603147/

Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Bíróságnak a menekültek tagállamok közötti kötelező elosztása ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet elutasító döntésére reagálva Pozsonyban kijelentette:

Szlovákia tiszteletben tartja az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntését, de a kormány nem változtat eddigi álláspontján, és tovább munkálkodik majd azon, hogy a tőle elvárt szolidaritás ne a migránsok kényszerű befogadásában öltsön testet.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter ugyancsak a kvótaperben hozott döntésre reagálva azt mondta: a döntésből Szlovákia számára semmilyen szankció és semmilyen új kötelezettség nem keletkezik. A szlovák diplomácia vezetője megismételte a pozsonyi kormánynak a kvóták működésképtelenségéről korábban többször hangoztatott álláspontját is.

Alapvetően fontos, hogy minden tagállam, különösen Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság, valamint a kvótáikat még nem teljeskörűen teljesítő tagállamok fokozzák erőfeszítéseiket az összes jogosult kérelmező áthelyezésére

– jelentette ki brüsszeli sajtótájékoztatóján Dimitrisz Avramopulosz migrációs politikáért felelős biztos szerdán. Az uniós biztos hangsúlyozta, az Európai Bizottság üdvözli az Bíróságának szerdai döntését.

kvótaper Európai Bíróság Szijjártó Péter Magyarország Szlovákia
Kapcsolódó cikkek