Közélet

Az EU-hoz fordultak a lengyelek viharkáraik ügyében

Varsó mintegy 8 millió euró támogatást kér az Európai Unió Szolidaritási Alapjától az augusztusi viharok okozta károk felszámolására – közölte szerdán Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter sajtóértekezletén elmondta: szerdán aláírta az Szolidaritási Alapjához (FSUE) benyújtandó kérvényt. A FSUE lehetővé teszi, hogy jelentős természeti katasztrófák esetén az EU pénzügyi támogatást nyújtson a tagállamoknak.

Forrás: AFP

A miniszter úgy értékelte, hogy Varsó mintegy 35 millió zlotyt (8,3 millió euró) érő támogatásra számíthat. Lengyelország az Európai Bizottsággal egyeztetett módszer alapján mérte fel a károkat, melyeket 2,1 milliárd zlotyra (mintegy 496 millió euró) becsülnek.

Augusztus közepén a vihar az északnyugat-lengyelországi Pomerániai és Kujávia-pomerániai vajdaságban, valamint a nyugat-lengyelországi Nagy-lengyelországi vajdaságban okozta a legnagyobb károkat. Az orkánszerű szél hat emberéletet követelt, 62-en megsérültek, 4,8 ezer épület megrongálódott. A szél 38 ezer hektár erdőt tarolt le, Blaszczak szerint csupán emiatt 1,38 milliárd zloty (326 millió euró) kár érte az országot.

támogatás Lengyelország viharkárok euró
Kapcsolódó cikkek