Közélet

Kialakult az idei PénzSztár verseny döntőjének mezőnye

Egy zalaegerszegi, egy debreceni, egy salgótarjáni és egy tatabányai diákcsapat jutott be az idén ötödik alkalommal meghirdetett PénzSztár Hazai és Határon Túli Magyar Középiskolák Pénzügyi, Gazdasági és Vállalkozói Versenyének döntőjébe, amelyre 2017. december 7-én, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében kerül sor. A győztes csapat négy tagja ezúttal is 100-100 ezer forinttal és egy-egy mobiltelefonnal lesz gazdagabb.

A versenyre rekordszámban benevezett, 1240 négyfős csapatból mára csak 4 maradt. Az utolsó előtti megmérettetésen, a Budapesti Gazdasági Egyetemen megrendezett elődöntőben nyolc team küzdött meg egymással. Ahogyan az megszokott, a PénzSztár versenyzőinek változatos témák és feladattípusok során kellett számot adniuk pénzügyi, gazdasági és vállalkozási ismereteikről, kreativitásukról, rátermettségükről. Az ötfős szakmai zsűriben foglalt helyet Konkoly Miklós, a Budapest Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóügyi szakfőigazgatója, Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója és Tevanné dr. Südi Annamária, a Gazdasági Versenyhivatal főtitkára. A testület elnöke Dr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora volt.

A fordulóban kvízkérdések, mozaikszavak, tippelős játékok, számítási és elemzési feladatok szerepeltek. A csapatoknak egy képzelt riportot kellett készíteniük egy előre meghatározott ország miniszterelnökével, valamint eljátszaniuk egy állásinterjút, amelyen az egyikük a HR vezetőt, a másikuk a jelentkezőt alakította. A csapatoknak ezután 3 perces, saját készítésű videóban kellett bemutatniuk régiójuk gazdasági helyzetét, pénzügyeit, jellegzetességeit. Érdekesnek bizonyult az a feladat, melynek során a versenyzőknek egy-egy adott pénzpiaci termékre vonatkozóan kellett fantáziadús, az ügyfelek számára előnyös, de piaci szempontból is reális feltételeket tartalmazó ajánlatot kidolgozniuk és prezentálniuk.

A döntőbe jutott csapatok:

Gazdmanók (Salgótarjáni SZC Táncsics Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)

Kasszaőrök (Tatabányai Árpád Gimnázium)

Mind arany (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium)

Mon(k)ey Managers (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium)

A döntő négy csapata december 7-én, a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében tartandó országos döntőben méri össze a tudását. A győztes csapat minden tagját a Budapest Bank 100 ezer forinttal, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége pedig egy-egy okostelefonnal díjazza, de a versenyzőkre további nyeremények is várnak. A szervezők olyan tudásalapú szakmai díjakkal – továbbképzésekkel és tréningekkel – is készülnek a csapatok díjazására, amelyek a verseny célját támogatják.

PénzSztár döntő verseny mezőny
Kapcsolódó cikkek