Közélet

High-tech kényelem Medinában

A telket a Microsoft alapítója 1988-ban vásárolta kétmillió dollárért. Az ingatlan ma a King Country ingatlaniroda becslése szerint 124,99 millió dollárt ér, a 2017-ben fizetett ingatlanadó meghaladta az egymillió dollárt.

A telket a Microsoft alapítója 1988-ban vásárolta kétmillió dollárért. Az ingatlan ma a King Country ingatlaniroda becslése szerint 124,99 millió dollárt ér, a 2017-ben fizetett ingatlanadó meghaladta az egymillió dollárt.

Bill Gates Washington államban, Medinában levő otthona a Business Insider összeállítása szerint méltó a több mint 88 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező, évek óta a világ leggazdagabb embereként számontartott üzletemberhez (bár az idén átmenetileg rövid időszakokra elvesztette már az elsőségét).

Gates hét éve 63 millió dollárból építette fel a Xanadu 2.0-t, amely elnevezését az Aranypolgár című film főszereplőjének, Charles Foster Kane-nek az otthonáról kapta. A 66 ezer négyzetméteren elterülő ingatlan minden szegletét csúcstechnológiai megoldások jellemzik.

A ház 500 éves duglászfenyőkből épült, a munkálatokon háromszáz építőmunkás dolgozott, közülük száz villanyszerelő volt. Mindenütt – a falakba és a tapétákba is – olyan szenzorokat építettek be, amelyekkel szabályozható a hőmérséklet és a fényviszonyok. Amikor valaki belép a házba, kap egy távirányítót, hogy igényeinek megfelelően alakítsa környezetét. A háttérben elhelyezett hangszórók lehetővé teszik, hogy a zene, amelyet hallgatnak, kövesse a ház lakóit arra, amerre mozognak. Más módon is alakítható a környezet: a házban nagyjából 80 ezer dollár értékű képernyő található, amelyen ki-ki meg tudja jeleníteni kedvenc festményeit, képeit, amelyeket 150 ezer dollár értékű eszközökön tárolnak.

Természetesen a mozgásra és a kikapcsolódásra is van tér. A 3900 négyzetméteres sportlétesítményben egy 60 láb hosszú (közel 19 méteres) medencében lehet úszni. Magassága hat méter, hogy legyen hely a trambulinnak. A 2500 négyzetméteres edzőteremben pedig szauna és gőzfürdő is található.

Rendezvényeket egy 2300 négyzetméteres csarnokban tartanak, ahol százötven személy vendégelhető meg vacsorára, vagy kétszáz koktélozásra. Itt az egyik falat egy hat láb (közel két méter) széles mészkő kandalló uralja, a másik falon egy 22 lábnyi (csaknem hét méter széles) képernyő van. A sok vendég kiszolgálását 24 fürdőszoba és hat konyha szolgálja. Van továbbá moziterem, illetve egy 2100 négyzetméteres könyvtár, a gyűjteményt egy eredeti Da Vinci-mű, a Leicester-kódex is gazdagítja.

Az ingatlanon több garázs is található, összesen 23 autót tudnak befogadni. A legérdekesebb ezek közül egy betonból és rozsdamentes acélból készült föld alatti barlang, ahol tíz autó tud parkolni. Gates egyébként nem tartja magát a kocsik megszállottjának: az első sportautója egy Porsche 911-es volt.

Szenzorok figyelik a kedvencet

Egy 40 éves juharfa Gates kedvence.

A növény állapotát folyamatosan szenzorokkal figyelik, ha bárhol szárazságot észlelnek az érzékelők, automata rendszer öntözi. | VG

 

ingatlanadó ingatlan Microsoft
Kapcsolódó cikkek