Közélet

Kiemelt projekt az akkumulátorgyár

A kormány kiemelt üggyé nyilvánította az újhartyányi autóipari alkatrészgyártó üzem létesítésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket is.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Miskolcon építendő akkumulátorüzemmel kapcsolatos közigazgatási hatósági ügyeket. A döntésnek köszönhetően gyorsabb és egyszerűbb lesz a beruházáshoz kapcsolódó engedélyezés és ügyintézés. A kormányrendelet az érintett beruházót nem nevezi meg, de – mint a Világgazdaság december elején megírta – Miskolc déli részén a japán GS Yuasa csoport leányvállalata, a GS Yuasa Magyarország Kft. kíván újratölthető gépjármű-akkumulátorokat gyártó üzemet építeni.

Forrás: AFP

A társaság első lépésben egy 400 fős összeszerelő üzemet létesítene, a munka mintegy kilenc hónapig tarthat. A gyártáshoz szükséges akkumulátorcellákat a telephelyre szállítás után a többi alkatrésszel (fémlemezek, elektronikai egységek) összeszerelik, és a feltöltés után értékesítik.

Az üzem a tervek szerint jövő szeptembertől már napi 24 órában termel, kiszemelt vevői a hazai és más európai autógyártók. Az építési helyszín a Pesti útról megközelíthető bevásárlóközponttól keletre található, a szabályozási terv szerinti kereskedelmi, szolgáltató és gazdasági zónában. A miskolci kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be hárommillió forint alaptőkével. Közvetlen tulajdonosa a kiotói GS Yuasa International Ltd.

A kormány szintén kiemelt üggyé nyilvánította az újhartyányi autóipari alkatrészgyártó üzem létesítésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket is, szintén a beruházó nevének említése nélkül.

gyár kiemelt projekt akkumulátor
Kapcsolódó cikkek