Közélet

Trump Davosból tagadja az ügyész menesztését

Donald Trump amerikai elnök cáfolta a New York Times című amerikai napilap azon pénteki jelentését, mely szerint tavaly júniusban elrendelte Robert Mueller különleges ügyész menesztését, de végül visszakozott, mert jogtanácsosa lemondással fenyegetőzött, és nem volt hajlandó végrehajtani az elnök utasítását.

„Hamis hír, emberek, hamis hír! Tipikus hamis történet a The New York Timestól” – reagált Donald Trump, amerikai elnök újságírói kérdésre, amikor megérkezett a davosi Világgazdasági Fórumra. A lap azt állítja, fehér házi tudósítói négy emberrel is beszéltek, akik tudnak a történtekről. Ketten azt mondták, hogy az elnök összeférhetetlenségre hivatkozva akarta eltávolítani a posztjáról Robert Muellert.

Robert Mueller mellett kiállnak a demokratapárti kongresszusi képviselők. 
Forrás: AFP | Fotós: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / ALEX WONG

Trump ugyanis arra hivatkozott a lap szerint, hogy Mueller elfogult volt, mert évekkel korábban vitába keveredett az egyik golfklubjával, továbbá dolgozott annál az ügyvédi irodánál, amely a vejét is képviselte, sőt kinevezése előtt egyetlen nappal maga Trump hallgatta meg, mert fontolgatta, hogy ismét őrá bízza a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetését.

Mueller irányítja azt a vizsgálatot, amelynek célja feltárni, hogy Trump kampánystábja összejátszott-e a választásokba beavatkozó Oroszországgal, illetve, hogy akadályozta-e Trump az igazságszolgáltatást.

Donald McGahn fehér házi jogtanácsos a The New York Times forrásai szerint a különleges ügyész menesztésére vonatkozó Trump-utasítás kézhezvételekor közölte, hogy nem ért egyet az elnökkel, és nem hajlandó arra kérni az igazságügyi minisztériumot, hogy mentsék fel a különleges ügyészt, inkább lemond.

Don McGahn, Trump jogtanácsosa.
Forrás: AFP | Fotós: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Drew Angerer

McGahn úgy gondolta, hogy Mueller menesztése katasztrofális következményekkel járna az elnökre nézve, és csak további kételyeket ébresztene azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház akadályozza-e a vizsgálatot. A jogtanácsos úgy vélte, hogy Trump a segítsége nélkül nem fogja elmozdítani a hivatalából Muellert, és az elnök le is tett szándékáról. McGahn amúgy régóta dolgozik a republikánusoknak, s Trump kampánycsapatának vezető jogásza volt.

Az amerikai elnök Davosban megpróbálta egy gesztussal kiengesztelni az afrikai elnököket is, akik azért háborodtak fel, mert Trump mintegy két hete amerikai sajtójelentések szerint „pöcegödör országoknak” nevezte a Haitiból, Salvadorból és afrikai országokból érkező bevándorlók szülőföldjét a bevándorlás reformjáról tartott washingtoni egyeztetésen.

Trump csütörtökön Davosban találkozott Paul Kagame ruandai elnökkel, az Afrikai Unió soros elnökével, dicsérte hazája és a közép-afrikai ország kapcsolatait, és arra kérte Kagamét, hogy adja át szívélyes üdvözletét az afrikai államfőknek.

Az Afrikai Unió és egy sor ország sértőnek minősítette a Trumpnak tulajdonított kijelentéseket és magyarázatot követelt. Az amerikai elnök később tagadta, hogy az inkriminált kifejezést használta volna.

https://www.vg.hu/kozelet/nagy-bajban-trump-volt-kampanyfonoke-663819/

különleges ügyész Don McGahn Donald Trump Robert Mueller
Kapcsolódó cikkek