Közélet

Ablakpucolónak sikerült restaurálnia egy Banksyt

Hull lakossága felháborodott a Banksy-kép megrongálása miatt. Egy ottani ablaktisztító, Jason Fanthorpe úgy döntött, megpróbálja megmenteni a művet.

A kultúra városa volt tavaly az angliai Hull, ahová Banksy is ellátogatott. A világ leghíresebb, valódi kilétét titkoló utcaművésze egy festménnyel is meglepte a helyieket: a felnyitható híd közepére stencilezett egy képet, amelyen egy kisfiú látható, aki úgy tartja a ceruzát a kezében, mint egy kivont kardot. Mellette felirat: Rajzolj a felvont hídra!

Banksy eredeti rajzát vandálok festették le, a megtisztított művet akrillbevonattal védik meg
Forrás: MW

A graffiti sok turistát vonzott, de a helyiek nem örülhettek neki sokáig, vandálok ugyanis alig két nap múlva fehér festékkel borították be a rajzot – írja a The Guardian. Hull lakossága felháborodott a Banksy-kép megrongálása miatt. Egy ottani ablaktisztító, Jason Fanthorpe úgy döntött, megpróbálja megmenteni a művet. Egyik éjjel neki is látott más helybeliekkel együtt a munkának.

Sok ember segített, és elhatároztam, addig nem megyek aludni, amíg nem látom, hogy megsemmisült-e

– nyilatkozott Fanthorpe a BBC-nek. Mint mondta, a graffiti nemzetközi elismerést szerzett a városnak, ezért nem lehetett tétlenül nézni a történteket. Fanthorpe először vízzel próbálkozott, de az kevésnek bizonyult, kénytelen volt hígítót is bevetni, bár az erős oldószert szerette volna elkerülni, hogy ne sérüljön meg az eredeti festmény. Ez nem teljesen sikerült: a kép kifakult, de még így is jobb, mint az összekent változat volt. A város vezetése pedig úgy döntött, akrilbevonatot tetet az alkotásra, hogy megvédje a további rongálástól.

Banksy graffiti hull
Kapcsolódó cikkek