Közélet

Mattarella döntésére vár Itália

Az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga vezetője is miniszteri posztot kaphat az új olasz koalíciós kormányban, amelynek vezetésére az előbbi párt a kevéssé ismert Giuseppe Conte jogászprofesszort ajánlja kompromisszumos megoldásként Sergio Mattarella államfő figyelmébe.

Az olasz állampapírhozamok megugrottak tegnap, miután egyre valószínűbbé vált, hogy az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga akár már a héten kormányt alakíthat. A kétéves államkötvények hozama 2016 decembere, a tízéves állampapíroké pedig 2017 júliusa óta nem tapasztalt szintre emelkedett, a milánói tőzsdeindex, az FTSE MIB pedig 0,44 százalékot esett.

A pénteken közzétett kormányprogramból kimaradt több korábbi radikális javaslat is, így nem szerepel benne az euróövezetből való kilépés, ahogy az sem, hogy arra kérnék az Európai Központi Bankot (EKB), engedje el az ország 250 milliárd eurós adósságát – írja a Reuters hírügynökség.

Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio sajtótájékoztatót tart
Fotós: AFP/Andreas Solaro

A pártok azt ígérik, hogy csökkentik az államadósságot, amely uniós viszonylatban rettentő magas, 2017-ben a 131,8 százaléka volt. Leszögezték azonban, hogy ezt nem adóemelésekkel vagy egyéb megszorításokkal érnék el, hanem a ösztönzésével.

A forgalmi jövő évre beütemezett emelését (23-ról 43 százalékra) eltörölnék, helyette két adókulcsot vezetnének be: 15 százalékosat a magánszemélyek, 20 százalékosat a vállalatok számára. A családok évi 3 ezer eurós adócsökkentést kaphatnak a jövedelmüktől függően, ennek bevezetésére azonban a pártok nem szabnak maguknak határidőt. A Monti-kormány rendkívül népszerűtlen nyugdíjreformját eltörölnék, és új nyugdíjazási rendszert vezetnének be.

Havi 780 eurót ígérnek azoknak a családoknak, amelyeknek a jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt.

Az alapjövedelmet a közmunkához kötnék, emellett az is követelmény, hogy a kedvezményezetteknek az első három állásajánlatból az egyiket el kell fogadniuk. A gyenge lábakon álló foglalkoztatottság erősítésére 2 milliárd eurós beruházással munkaközvetítő irodákat hoznának létre, és csökkentenék a munkát terhelő adókat.

Az Erste Bank elemzésében kiemelte, hogy az Öt Csillag Mozgalom és a Liga

populista jellegű bankszabályozási ötletei szembemennek az eurózóna egységes szabályozásával.

A pártok radikális reformokat kérnének az Európai Uniótól a bankmentések terén, a pénzintézetek csődje esetén nagyobb büntetést rónának az igazgatóságra, és lehetőséget teremtenének a bank kisbefektetői részvényeseinek kártalanítására. A program a Monte dei Paschira is kitér, amely a közelmúltban kapott mentőövet a kormánytól. A pártok szeretnék, ha az állam részvényes maradna a bankban. Hasonlóan vélekednek a csődbe ment Alitaliáról is, amelyet az eredeti tervekkel szemben mégsem adnának el, mert az országnak szüksége van egy nemzeti légitársaságra – húzta alá a Liga gazdasági vezetője, Claudio Borghi.

Az Öt Csillag Mozgalom online felmérésben kérte ki a lakosság véleményét a programjáról, az Északi Liga pedig standokat állított fel, és ott nyilatkozhattak az olaszok a javaslatokról. A lakosságtól pozitív visszacsatolást kaptak, ám a kormányalakításhoz Sergio Mattarella hozzájárulására van szükségük. A kormányfőt az Öt Csillag adná az 54 éves Giuseppe Conte jogászprofesszor személyében.

kormányalakítás Északi Liga Olaszország Giuseppe Conte Sergio Mattarella Öt Csillag Mozgalom
Kapcsolódó cikkek