Közélet

SemseTime: újabb jelentős tőkebevonás

Újabb 620 millió dollárt vont be a SenseTime. A világ egyik legértékesebb mesterséges intelligenciával foglalkozó startupja a tavalyi évet már nyereséggel zárta.

Öntik a befektetők a pénzt a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó SenseTime nevű hongkongi cégbe – közölte a CNBC. A komputeres képfelismerés fejlesztésében kiemelkedő vállalat csütörtökön jelentette be, hogy 620 millió dollárt gyűjtött, a pénzt olyan befektetők adták össze, mint például a Fidelity International, a Hopu Capital, a Silver Lake és a Tiger Global, de a csipgyártással foglalkozó Qualcomm kockázatitőke-alapja is beszállt. A frissen bevont forrást kutatás-fejlesztésre, valamint szakembergárdájuk további erősítésére fordítják – közölte a SenseTime.

A cég saját értékét már 4,5 milliárd dollár körülire teszi, ami azt jelenti, hogy a világ egyik legértékesebb MI-fejlesztő startupjáról van szó.

Néhány hónappal korábban közölték, hogy az Alibaba, a kínai Suning.com kiskereskedelmi cég és a Temasek Holdings szingapúri állami vállalat is 600 millió dollárt fektetett be a SenseTime-ba. Ha mindehhez még hozzászámítjuk a tavaly gyűjtött 410 millió dollárt, akkor kiderül, hogy a startup most már 1,6 milliárd dollár tőkét vont be.

A hongkongi startup megoldását alkalmazzák majd a sanghaji metrónál is
Fotó: AFP

A SenseTime 2017-ben vált nyereségessé. Az utolsó három esztendőben évi 400 százalékkal nőtt. A cég szerződésállományának értéke májusig a tízszeresére gyarapodott.

A hongkongi startup MI-alapú technológiái képesek arcok, jelek és képek felismerésére, de kiválók a videóelemzés terén is. Ezek a technológiák felhasználhatók az intelligens városok fejlesztésében, az online szórakoztatóiparban, az önvezető autók gyártásánál, továbbá a pénzügyek és a kiskereskedelem területén is. A kínai hatóságok a cég technológiáját alkalmazzák a bűnügyi nyomozásokban is a személyek azonosítására. A SenseTime-nak több mint hétszáz ügyfele van, köztük a távközlési óriás China Mobile, a Huawei és a Xiaomi.

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja

SemseTime befektetés startupok
Kapcsolódó cikkek