Közélet

Dizájnteniszpályák a US Open tiszteletére

A kemény borítás az új művészi felület.

Miközben a teniszezők frizurája és ruházata követi és teremti a divattrendeket, a pályák mindig unalmasan egyformák. Az Amerikai Teniszszövetség most öt nagyvárosban teret adott a kreativitásnak:

egy program keretében Miamiban, Los Angelesben, Chicagóban, Cincinnatiban és New Yorkban a feladatra felkért kortárs művészek kifestettek néhány városnegyed-rehabilitációs területen elhelyezkedő teniszpályát.

Miamiban óriási többszínű szíveket festett a pályára egy művészduó, Chicagóban különböző zöld árnyalatú lapok között zajlik a játék, Brooklynban, a Highland Parkban pedig Roy Lichtenstein műveit idézi a pálya felülete.

Az Art Cours néven futó programmal a US Open ötvenedik versenyét ünnepelte az Amerikai Teniszszövetség, és az volt a célja, hogy a fiatalokat sportolásra csábítsa. A kifestett pályák közösségi használatban vannak, így szociálisan nehéz helyzetű fiatalok is játszhatnak rajtuk. A kezdeményezés kitalálói abban reménykednek, hogy a kreatívan kifestett pályák színt visznek a rossz hírű negyedek életébe, a fiatalok a játék során a sport jótékony hatásai mellett a fair play és a szabályok betartását is gyakorolják.

A pályafelújítások költéségét – mintegy 500 ezer dollárt – a teniszverseny fő szponzora, a Chase Bank biztosította.

Öt művész kapott megbízást a tervezésre, nevük itthon kevéssé ismert, többnyire street art, pop art és graffitiművészek. Brooklynban a Porto Ricó-i születésű graffitis, Figueroa tervezte a pályákat, aki úgy nyilatkozott, élete legnehezebb, legnagyobb kihívással járó munkája volt, de egyben a legizgalmasabb is. Három helyszínen nyolc pályát alakított át, figyelembe kellett vennie, hogy a kész munka nem függőleges felületen lesz látható. „Ügyelni kellett arra is, hogy a pálya felülete terhelésnek lesz kitéve, ezért külön át kellett gondolni az anyaghasználatot” – tette hozzá.

A The New York Times érdeklődésére egy teniszedző azt mondta, hogy mivel a teniszben fontos a mentális felkészültség, a játék pedig erős koncentrációt igényel, ennek fejlesztése érdekében még akár használni is lehet a pályák mintázatát.

teniszpálya US Open graffiti Art Cours
Kapcsolódó cikkek