Közélet

Sokaknak ugródeszka a Nemzetek Ligája

Piacképes termék a szakértő szerint a most hét végén induló Nemzetek Ligája, a magyar labdarúgó-válogatott eredményes szereplése pedig újabb tőkeerős szponzorokat vonzhat a sportághoz.

A hét végén induló új sorozat, a Nemzetek Ligája szurkolói szempontból ugyanolyan piacképes termék, mint egy világ- vagy Európa-bajnoki selejtező, ezáltal mérkőzésenként 800-900 ezres televíziós nézettségre van kilátás, a hazai találkozókon pedig 5-6 ezer forintos jegyárakkal is megtelhet a 22 ezer férőhelyes Groupama Aréna

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász.

A C liga 2. csoportjában a 31,6 millió eurós piaci értékű magyar válogatott ellenfele a 110,3 millióra taksált Görögország, továbbá Finnország (23,3 millió) és Észtország (10,3) lesz, de a szakértő szerint nincs akkora különbség a déliek javára, mint amit ezek az értékek tükröznek. A Nemzetek Ligája vonz­ereje a magyar csapat számára főként abban rejlik, hogy az A, B, C és D liga legjobbja is részt vehet a 2020-as Európa-bajnokságon.

Az már korábban eldőlt, hogy a 2019 végére elkészülő, 67 ezer néző befogadására alkalmas új Puskás Ferenc Stadion az Eb egyik helyszíne lesz, a magyar válogatott pedig a hazai környezet miatt semmiképp sem maradna le a tornáról. Szabados Gábor szerint a nemzeti csapat körüli, évek óta tartó pozitív hangulat miatt egy-egy közönségvonzó mérkőzésre ma már két Groupama Arénát is meg lehetne tölteni.

Szalai Ádám
Fotó: MW

Kérdés azonban, hogy az új Puskás-stadion átadása után az első egy-két telt házas meccs múltán fenntartható-e hosszabb távon a legalább 35-40 ezres átlagos nézőszám. A sportközgazdász úgy látja, hogy ha a csapat a 2016-os után a 2020-as Európa-bajnokságra is kijut, akkor újabb tőkeerős szponzorokat, akár bankot, biztosítót, autó- vagy sörgyárat is be lehetne vonni az olyan meglévő támogatók mellé, mint például az OTP vagy a Mol.

A játékosok piaci értékére is hasonlóan hathat a szakértő szerint a Nemzetek Ligája, mint egy világ- vagy Európa-bajnoki selejtező: aki az új sorozatban huzamosabban jól teljesít, annak 20-30 százalékkal is felmehet az ára. A kulcsfigurák közül Szalai Ádám esete a legérdekesebb Szabados Gábor szerint. A játékos már túl van a harmincon, ám a német Bundesligában sokadik virágzását éli, s a válogatott teljesítménye is hozzásegítheti, hogy a 2013-as Schalke-szerződés után újra topcsapat igazolja le.

A szintén a Bundesligában érdekelt Freiburg által megszerzett, mindössze 21 éves Sallai Roland németországi karrierjének is nagy lökést adhat a Nemzetek Ligája. Az Európa-liga főtáblájára jutó Mol Vidiben remeklő Kovács Istvánnak pedig az első külföldi szerződését hozhatja meg a válogatottbeli szereplés; Szabados Gábor szerint a holland, a portugál vagy a francia bajnokság megfelelő terep lenne a számára.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

sportgazdaság UEFA labdarúgás
Kapcsolódó cikkek