Közélet

Trump újra kegyelmet gyakorolhat

Ezúttal Paul Manafort, az amerikai elnök korábbi kampányfőnöke járhat jól.

Donald Trump amerikai elnök nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy elnöki kegyelemben részesítse korábbi kampányfőnökét, Paul Manafortot – derül ki abból az interjúból, amely a The New York Post szerdai számában jelent meg. Kijelentése azonnali rosszallást váltott ki, miután az amerikai elnök bírálói attól tartanak, hogy az elnök arra fogja felhasználni végrehajtói hatalmát, hogy barátait és támogatóit megvédhesse a következményektől az amerikai választások befolyásolására tett orosz kísérlettel, illetve Trump és kampánystábja ebben játszott szerepével kapcsolatos vizsgálatban.

Az interjú ráadásul csak néhány nappal azután jelent meg, hogy az ügyet vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller azt állította, hogy Manafort megsértette a vádalkut és sorozatosan hazudott a nyomozóknak, Manafort tagadja ezt.

Trump az utóbbi időben többször bírálta a Mueller-vizsgálatot, dühös demokrata pártiként jellemezve a különleges ügyész csapatát, holott Mueller közismerten republikánus párti. Emellett az elnök összeférhetetlenséggel is vádolja az ügyészt, akinek stábja azt vizsgálja, hogy összejátszott-e Trump és kampánystábja Oroszországgal a 2016-os választások befolyásolásában. Trump arra hivatkozik, hogy a különleges ügyész „piszkos taktikát” alkalmaz, a nyomozókat pedig azzal vádolja, hogy nyomás alá helyezik a tanúkat, hogy ezzel hazugságra bírják őket.

Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ Saul Loeb

A The New York Postban megjelent interjúban a jelenlegi nyomozást Joe McCarthy republikánus szenátor 1950-es évekbeli kommunistaellenes „boszorkányüldözéséhez” hasonlította, Trump szerint Amerika ismét a McCarthy-korszakba került. Amikor Manafort és az elnöki kegyelem kérdésére terelődött a szó, az elnök úgy nyilatkozott: „Ez sosem került szóba, de én nem zárnám ki ezt a lehetőséget. Miért tenném?”

Trumpnak kizárólag a szövetségi törvények szerinti vádpontokban adhat kegyelmet, ez viszont nem védené meg Manafortot az állami szintű vádaktól, igaz, jelenleg egyetlen ilyen eljárás sem folyik ellene. Egy magas rangú demokrata képviselő szerint ha Trump elnöki kegyelemben részesíti Manafortot, az otromba és elfogadhatatlan„ hivatali visszaélés lenne.

Amerikai titkosszolgálati források szerint orosz hackerek szerezték meg a Demokrata Párt feltört szervereiről származó anyagokat, amelyek kiszivárogtak a WikiLeaks-aktákban a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

A Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást feltárni hivatott, Robert Mueller vezette különbizottság eddigi vizsgálatai nyomán Paul Manafortot bűnösnek találták adócsalásban és gazdasági bűncselekményekben, és a volt kampánymenedzser a bírósági tárgyaláson bűnösnek is mondta magát. Jelenleg egy virginiai börtönben várja az ítéletet.

Mueller a héten közölte, hogy a vádalku megsértése miatt további vádpontokban is felelősségre vonhatják Manafortot.

Az elnök nemrég már gyakorolta a kegyét

Fontos hagyomány előtt tisztelgett nemrég az amerikai elnök, miután szabadon engedte a Peas nevű szárnyast a washingtoni Fehér Házban. A szokás egyébként az 1940-es évekből ered, amikor az elnökök időnként megkegyelmeztek a nekik ajándékozott szárnyasnak. Az első elnök, akiről feljegyezték, hogy ténylegesen kegyelmet ad egy pulykának, Ronald Reagen volt, aki 1987-ben „mentette fel” a Charlie nevű szárnyast és egy állatsimogatóba küldte.

Paul Manafort amerikai elnök kegyelem
Kapcsolódó cikkek