Közélet

Vannak közös céljai a két pártnak

Az amerikai gazdaságra is hatással lesz a mai félidős választás, amelynek eredményeképpen várhatóan megosztott lesz a kongresszus.

Az utolsó felmérések eredménye azt mutatja, hogy a republikánusok ledolgozták a hátrányuk jelentős részét, az év elején mért 13 helyett már csak 7 százalékponttal maradnak el a demokratáktól. Az utóbbiak várhatóan megszerzik a többséget a képviselőházban, míg a republikánusoké marad a szenátus. A végeredmény számottevő hatással lehet az egészségügyre, az adórendszerre, a bevándorlásra, valamint a gazdaságra és a befektetésekre is.

Kevesen aggódnak azonban annyira, mint a Fidelity Investment nemzetközi befektetési alapkezelő, amelynek londoni elemzői például arra számítanak, hogy

a növekedése elmaradhat a 2019-re jelzett 2,5 és a 2020-ra várt 1,9 százaléktól, a tízéves amerikai kötvények hozama 3,2 százalék körül ingadozik majd jövőre, a dollár gyengülni fog, a részvénypiacok pedig továbbra is egy csatornán belül mozognak.

„A lassulás tétova jelei máris megmutatkoznak azokban a szektorokban, amelyek különösen érzékenyek a kamatváltozásokra, 2019-ben halványodni fog a stimuláns fiskális politikai hatása” – írta elemzésében Anna Stupnytska világgazdasági vagyonkezelő.

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

A legtöbb elemző nem ért ezzel egyet. Bár a megosztott kongresszus mindenképpen meg fogja nehezíteni a politikai döntéshozatalt, a részvénypiacokat kimondottan fel fogja élénkíteni, legalábbis ezt mutatják a történelmi példák. Joseph Song, a Bank of America Merrill Lynch közgazdásza szerint egyenesen az a legjobb kimenetel, ha egy republikánus elnök mellett megosztott kongresszus működik, ráadásul pontosan erre számítanak a piacok is. A Citigroup elemzői nem tartanak a dollár meggyengülésétől sem.

Valószínűtlen, hogy a félidős választás jelentős fordulóponthoz vezessen a deviza szempontjából

– írta elemzésében Todd Elmer.

Előre tudni lehet nagyjából azt is, hogy mely vállalatok részvényei milyen irányban mozdulhatnak el, mert vannak közös pontok a demokraták és Donald Trump elnök törekvéseiben. Az egyik az infrastruktúra fejlesztése, ebben mindkét oldal egyetért – igaz, eddig nem sikerült konszenzusra jutniuk a konkrét terveket, illetve azok finanszírozását illetően. Lehet, hogy a helyzet a választás után sem változik, ennek ellenére Dryden Pence, a Pence Wealth Management vezető befektetési szakértője szerint érdemes bevásárolni építőipari vállalatok részvényeiből. „Az infrastruktúra szempontjából a választással kapcsolatban az a legfontosabb, hogy végre túl leszünk rajta” – idézte a szakértőt a Reuters. Ellenkező irányú mozgásra számíthatnak viszont a közösségi médiát üzemeltetők, a Facebook, a Twitter és az Alphabet, mert a demokraták és a Trump-kormányzat is szigorítaná a szabályozásukat.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Ezt kell tudni az amerikai félidős választásokról

A négyéves amerikai elnöki ciklus félidejében sorra kerülő, Donald Trump eddigi hivatali tevékenységét értékelő és a második két évet befolyásoló kongresszusi választásokat tartanak kedden az Egyesült Államokban. Teljesen megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és újraválasztják a szenátus tagjainak kevesebb, mint a felét, a 100 szenátor közül 35-öt. Ezen kívül 36 államban kormányzóválasztást is tartanak.

 

Donald Tump félidős választások USA választások Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek