Közélet

Macedóniai névvita: megkapta a bizalmat a görög kormány

Nagyon szűk többséggel bizalmat kapott a görög kormány a parlamentben a Macedóniával kapcsolatos névvita rendezéséről szóló szavazáson szerda este.

Alekszisz Ciprasz kormánya 300-ból 151 szavazatot kapott ahhoz a megállapodáshoz, amelyet a macedón kabinettel kötött tavaly. A kormány ellen 148-an szavaztak.

Szkopjéban már elfogadták a megállapodást, amelynek értelmében a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaság) fogják nevezni.

Ciprasz maga kezdeményezett bizalmi szavazást, miután a két ország közötti névvitát rendezni hivatott megállapodás ellen tiltakozva a jobboldali Panosz Kammenosz eddigi védelmi miniszter vezette Független Görögök (ANEL) kilépett a kormányból. A miniszterelnök vezette Radikális Baloldal (Sziriza) 145 mandátummal rendelkezik a 300 fős parlamentben, de kapott most hat külső támogató szavazatot. A kormányt támogatta egy független képviselő és az ANEL négy képviselője is – annak ellenére, hogy a párt kilépett a kormányból –, valamint támogatta az ellenzékben lévő, Folyó (To Potami) nevű balközép centrista párt egyik képviselője is pártja álláspontjával szakítva.

Ciprasz kormányának mandátuma októberben jár le.

Az Ohridi-tó Macedóniában
Fotó: Shutterstock

Görögország északi térségét Makedóniának hívják, és Athén szkopjei területi követelésektől tartott, ha a szomszédos országot Macedónia néven ismerik el nemzetközileg. A vitát 27 év után rendezték a kormányok.

Ciprasz még a bizalmi szavazás kezdeményezésekor bejelentette, hogy ha kormánya megkapja a bizalmat, akkor utána hamarosan szavazásra bocsátja a parlamentben a Macedónia névváltoztatásáról szóló megállapodás ratifikálását. Ez hétfőn várható. Elemzők szerint a parlamenti ratifikálás esélye még kisebb, mint azé volt, hogy Ciprasznak megszavazzák a bizalmat. A megállapodás ellenzői vasárnapra tüntetést terveznek Athénba.

Görögország Macedónia bizalmatlansági indítvány Észak-Macedónia
Kapcsolódó cikkek