Közélet

Visszavonták az új Nemzeti Galéria építési engedélyét

Az új Nemzeti Galéria kivitelezési munkálatainak előkészítése az előzetes terveknek megfelelően, ütemezetten halad.

A hatósági eljárás során elkövetett, kisebb technikai hiba miatt vonta vissza a bíróság az új Nemzeti Galéria építési engedélyét – közölte a beruházó Városliget Zrt.

Az új Nemzeti Galéria kivitelezési munkálatainak előkészítése az előzetes terveknek megfelelően, ütemezetten halad. A Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése az új Nemzeti Galéria építési engedélyének kapcsán a beruházás szakmai tartalmát nem érinti,

az a projekt kivitelezésében késést nem okoz

– hangsúlyozta a Városliget Zrt.

A döntés a hatósági eljárás során elkövetett, kisebb technikai hibára vezethető vissza,

a megismételt eljárásban a hatóság minden bizonnyal korrigálni fogja ezt a hibát.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galéria látványtervével
MTI Fotó: Marjai János

A Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. valamennyi feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait jogerős és végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre, így természetesen a projekthez kapcsolódó fejlesztések – beleértve az új Nemzeti Galéria kivitelezését is – jogerős és végrehajtható építési engedélyek birtokában indulnak meg – áll a közleményben.

A Ligetvédők Facebook-oldalán közzétett információk szerint az új Nemzeti Galéria épületére kiadott építési engedély irataiba a CivilZugló Egyesület jogi képviselője tavaly nyáron be akart tekinteni, ezt azonban Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Hivatala jegyzőkönyvben megtagadta.

A CivilZugló ez ellen benyújtott keresete nyomán a bíróság hétfőn az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt az új Nemzeti Galéria építési engedélyét megsemmisítette, és az V. Kerületi Hivatalt új eljárás lefolytatására utasította.

Liget Budapest Projekt Városliget Zrt.
Kapcsolódó cikkek