Közélet

Debütál a BL-ben az UEFA újítása

A Bajnokok Ligája mostani kiírásában minden eddiginél jobban dominál a pénz: már nem érdekli az európai szövetséget, ha egy friss igazolás játszott már ebben a szezonban.

Kedd este az egyenes kieséses szakasszal folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája, amelyben az idén már egy új szabályt is alkalmaznak. A csapatok eddig a nyolcaddöntők előtt regisztrálhattak a keretükbe három új játékost azzal a megkötéssel, hogy korábban másik csapatban az adott futballista még nem lépett pályára az aktuális kiírásban. A 2018–2019-es szezonra ezen puhított kicsit az európai szövetség (UEFA), ugyanis mostantól olyan játékos is nevezhető az átigazolási időszak végén, akit a télen igazoltak, és játszott már a BL-ben a korábbi csapatában.

Fotó: Lluis Gene/AFP

A kolumbiai Jeison Murillo lehet az első ilyen labdarúgó, hiszen az első csoportmeccsen a Juventus ellen végig a pályán volt a Valenciában, amely kölcsönadta őt a Barcelonának. A Manchester City is eladott két fiatalt, de egyikük sem lépett pályára a mostani BL-kiírásban: a 19 éves Brahim Díazt 17 millió euróért a Real Madrid vitte el, míg a 18 esztendős Rabbi Matondót 9 millióért a Schalke.

A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntők párosításai

Manchester United–PSG (kedd, 21 óra)

Roma–Porto (kedd, 21 óra)

Tottenham–Borussia Dortmund (szerda, 21 óra)

Ajax–Real Madrid (szerda, 21 óra)

Lyon–Barcelona (február 19., 21 óra)

Liverpool–Bayern München (február 19., 21 óra)

Schalke–Manchester City (február 20., 21 óra)

Atlético Madrid–Juventus (február 20., 21 óra)

A fontosabb átigazolások közül érdemes kiemelni Álvaro Moratát, ugyanis a spanyol csatár visszatér Madridba, ám ezúttal az Atlético mezét húzhatja majd fel – a még mindig csak 26 éves támadót a Chelsea adta kölcsön a matracosoknak. Egyébként a londoni kékek is érdekeltek még az európai kupaporondon: az Európa-ligában a Malmőn keresztül juthatnak a legjobb 16 közé.

A Barca Murillón kívül leigazolta még Jean-Clair Todibót a Transfermarkt adatai szerint mindössze 1 millió euróért a Toulouse-ból, és Kevin-Prince Boatenget is kölcsönvették a Sassuolótól.

Érdemes még megemlíteni Frenkie de Jongot is, akiért a Barcelona nem sajnál kicsengetni 75 millió eurót az Ajaxnak, de a 21 éves holland tehetség majd csak a nyáron lesz a katalánok játékosa. A BL-rekordokat nézve már meg is dőlt néhány: miután a német Hoffenheim, a szerb Crvena Zvezda, valamint a svájci Young Boys is bejutott a csoportkörbe, ott immár 140 klub szerepel.

A legjobb 16 közé négy angol, három-három német és spanyol, két-két olasz és francia, valamint egy-egy portugál és holland együttes jutott, de hiába az angol fölény, legutóbb 2012-ben tudtak BL-t nyerni a Chelsea révén. A címvédő Real Madridon kívül a Barcelona és a Porto szerepelt a BL történetének eddigi összes csoportkörében, azonban csak a Real az, amelyik mindig tovább is jutott. A csoportkörökben is a Blancók szerezték eddig a legtöbb pontot, egészen pontosan 297-et, tízzel többet, mint az örök rivális katalánok.

A City a legértékesebb

A KPMG Football Benchmark elemzése szerint a Manchester City labdarúgócsapata rendelkezik a legértékesebb kerettel. Az összeállítás szerint az angol klub játékosainak összértéke 1,182 milliárd euró, s további két klub, az FC Barcelona (1,101) és az FC Liverpool (1,043) éri el az egymilliárdos határt. A Bajnokok Ligájában címvédő Real Madrid negyedik a listán 961 milliós értékkel, míg az első nem a BL-ben, hanem csak az Európa-ligában érdekelt klub a hatodik helyen álló Chelsea (888), amely ősszel éppen a Vidi FC csoportjából jutott tovább a második számú európai kupasorozatban. Érdekesség, hogy a Juventus, amely a nyáron igazolta le az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldót, 792 millió euróval csupán tizedik a listán, amelyen 14 együttes rendelkezik legalább félmilliárd eurót érő kerettel. | VG

Lionel Messi a mostani csoportkörben hat gólig jutott (pedig csak négy meccsen lépett pályára, és mindössze 297 percet játszott), míg Cristiano Ronaldo csak egy találatot jegyzett a Juventusban, így az argentin előzött is: 65 csoportmeccsen immár 65 (!) gólja van, míg a portugál 61-ig jutott. A góllövőlista örökrangsorában nem változott a helyzet: a BL-ben eddig Ronaldo lőtte a legtöbb gólt: 158 mérkőzésen 121-et, míg Messi 129 meccsen 106-nál jár. Viszont Ronaldo is előrébb lépett egy rangsorban: 83 csoportmeccsen lépett már pályára (a 80 fellépést számláló Xavit előzte), így már csak Iker Casillas (94) van előtte – a kieséses szakaszt is nézve a spanyol kapus áll az élen 173 BL-meccsel.

A legértékesebb kerettel

rendelkező klubok (milliárd euró)

1. Manchester City (angol) 1,182

2. FC Barcelona (spanyol) 1,101

3. FC Liverpool (angol) 1,043

4. Real Madrid (spanyol) 0,961

5. Paris Saint-Germain (francia) 0,896

6. Chelsea (angol) 0,888

7. Tottenham Hotspur (angol) 0,879

8. Atlético Madrid (spanyol) 0,814

9. Manchester United (angol) 0,811

10. Juventus (olasz) 0,792

 

átigazolások Bajnokok Ligája sportgazdaság UEFA rekordok labdarúgás
Kapcsolódó cikkek