Közélet

Kis történetek a Twin Peaksen túl

David Lynch fotói a Műcsarnokban láthatók tavasszal.

Az amerikai független film ikonikus alakja, David Lynch fotógráfiái nyitják meg a Budapest Fotófesztivált február 28-án. A Műcsarnokban megrendezésre kerülő esemény egyben a művész közép-európai rendezvénysorozatának első állomása is lesz.

David Lynch leginkább a Twin Peaks-sorozat rendezőjeként került be a hazai közönség tudatába,

ám ő ennél jóval sokoldalúbb: nemcsak rendező, hanem forgatókönyvíró, festő és zenész is. Small Stories / Kis történetek című kiállításának hangulatát láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése határozza meg.

Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is hatással volt a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója a kultikus rajzoló Norman Rockwelltől a mai thriller filmekig – olvasható az esemény beharangozójában.

David Lynch
Fotó: AFP

Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből térbeli-időbeli dimenziók születnek, amelyek olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk.

A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben feltárja az emlékeket és a sebeket.

Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. A sorozat 2014-ben a Maison Européenne de la Photographie és az Item Gallery közös szervezésében valósult meg. A tárlatot a nagyközönség március 1. és június 2. között tekintheti meg.

Small Stories fotókiállítás David Lynch
Kapcsolódó cikkek