Közélet

Sara Darius nem a Svéd Akadémia tagja többé

Lemondott akadémiai tagságáról az irodalmi Nobel-díjat odaítélő intézmény volt vezetője, aki számos kritikát kapott a testületet tavaly megrázó szexuális zaklatási botrány kezelése miatt.

Sara Darius az első női vezetője volt az 1786-ban alapított Svéd Akadémiának. 2015-től irányította a testület munkáját egészen tavaly áprilisig, amikor lemondott állandó titkári és szóvivői posztjáról az akadémiát érintő szexuális zaklatási botrány és a győztesek nevének többszöri kiszivárgása miatt.

A Svéd Akadémia a botrány miatt, hitelessége megőrzése érdekében 2018-ban nem is adta át az irodalmi Nobel-díjat, a tavalyi győztes megnevezését 2019-re halasztották.

Az akadémia keddi közleménye szerint a testület megállapodásra jutott Dariusszal, aki akadémiai tagságától is megválik. A közleményből csupán annyi derült ki, hogy a megállapodás anyagi jellegű, az egyezség részleteit azonban a testület új szóvivője, Anders Olsson nem osztotta meg a nyilvánossággal.

Lemondott akadémiai tagságáról az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia volt vezetője
Fotó: AFP

A 18 tagú Svéd Akadémia szabályzatát a botrány után megváltoztatták. A megválasztott tagok korábban egész életükre tagok maradtak, lemondásra nem volt lehetőségük. Egyebek mellett ez a szabály is változott, és tavaly óta több tag távozott a testületből, és új tagokat is felvettek.

Januárban kilépett az akadémia tagjai közül Katarina Frostenson költő is, akinek francia származású férje a botrány középpontjában állt.

Jean-Claude Arnault fotóst tavaly decemberben ítélték el két rendbeli szexuális erőszakért, és ő volt az, aki a Frostensontól kapott információ alapján több egymást követő évben a bejelentés előtt kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjazottak nevét.

Az 56 éves Darius a Dagens Nyheter című újságnak eljuttatott közleményében azt írta: a közelmúltban felajánlotta az akadémiának, hogy visszatér állandó titkárként, de mivel ezt a testület elutasította, a lemondás mellett döntött.

Svéd Akadémia lemondás Nobel-díj Sara Darius
Kapcsolódó cikkek