Közélet

Gyászol a világ az új-zélandi terrortámadás miatt

Az amerikai elnök a közölte, hogy telefonon beszélt az új-zélandi kormányfővel.

Donald Trump amerikai elnök pénteken együttérzését fejezte ki Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőnek a Christchurch városának két mecsete ellen elkövetett merényletek miatt.

A 49 halálos áldozatot követelő terrorcselekményekre tekintettel megszigorították az amerikai mecsetek védelmét is.

Az amerikai elnök a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt Jacinda Ardernnel.

Donald Trump az elmúlt huszonnégy óra szörnyűséges eseményének nevezte a terrortámadásokat.

Együttérzésünket fejeztem ki Új-Zélanddal, és jeleztem, hogy az Egyesült Államok kész minden segítséget megadni. Új-Zéland, szeretünk!

– írta Twitter-bejegyzésében Trump.

Fotó: AFP

Nihad Awad, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa nevű emberi jogi ernyőszervezet igazgatója pénteken nyilatkozatban ítélte el a terrortámadást. Mint fogalmazott:

a világ valamennyi muszlim vallású embere gyászol.

Awad elítélte a gyűlöletbeszédet, amely szerinte erőszakhoz vezet, és úgy vélte, hogy az új-zélandi terrortámadás is a gyűlöletbeszéd következménye. Az Egyesült Államokban péntektől megszigorították a mecsetek védelmét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) gyalázatos és gyáva cselekményként ítélte el a Christchurchben történteket. Állásfoglalásában a BT hangsúlyozta: a terrorizmus semmivel sem igazolható bűncselekmény. „A Biztonsági Tanács tagjai megerősítették, hogy a terrorizmus különböző megjelenési formáiban az egyik legnagyobb fenyegetés a nemzetközi békére és biztonságra”– fogalmaz a tizenöt tagú testület közleményében. A BT-ben egy öt perces néma csenddel emlékeztek a pénteki merényletek áldozataira.

Donald Trump Új-Zéland terrortámadás
Kapcsolódó cikkek