Közélet

Theresa May: Nagy-Britannia akár július végén kiléphet az EU-ból

Theresa May már korábban felajánlotta, hogy távozik, ha a parlament elfogadja a Brexit-törvényt.

Az Egyesült Királyság július végéig kiléphet az Európai Unióból, ha a parlament még a nyári szünet előtt törvénybe iktatja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét

– mondta szerdai alsóházi felszólalásában a brit miniszterelnök.

Theresa May a képviselőket tájékoztatta a Brexit-feltételek törvénybe iktatását célzó, várhatóan június első hetében az alsóház elé kerülő tervezet fő pontjairól, jórészt megismételve a javaslatcsomagot részletező előző napi beszédét, amelyet egy londoni üzleti rendezvényen tartott.

Megerősítette, hogy a törvénytervezet – amelyet a kormány pénteken közzétesz – előírja majd, hogy a képviselőknek lehetőséget kell adni a voksolásra egy esetleges újabb népszavazásról, de ehhez az szükséges, hogy az alsóház jogszabályba iktassa a kilépési feltételrendszert.

May szerint ha ez a parlament nyári szünetének kezdetéig megtörténik, akkor az Egyesült Királyság július végéig kilép az Európai Unióból,

és onnantól nem kell hatalmas összegeket befizetnie az EU-költségvetésbe, nem kell érvényesítenie az EU-n belüli szabad mozgás alapelvét, és kimaradhat az unió mind szorosabbra vonásának folyamatából.

Theresa May
Fotó: AFP

Az újabb népszavazás lehetővé tételéről szólva a konzervatív párti kormányfő kijelentette: ahogy azt már korábban is elmondta,

személyesen ellenzi a második referendumot, mivel meggyőződése szerint a kilépésről döntő, 2016 júniusában tartott első népszavazás eredményének kell érvényt szerezni.

May a múlt héten jelentette be, hogy a kormány a június 3-án kezdődő héten az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodásban foglaltak törvénybe iktatását célzó tervezetet.

A tory frakció és a kabinet Brexit-párti tagjai nem megerősített hírek szerint annak a módját keresik, hogy miként lehetne eltávolítani Theresa Mayt a Konzervatív Párt éléről és a kormányfői tisztségből még a Brexit-törvénytervezet júniusra előirányzott vitája és szavazása előtt.

Theresa May már korábban felajánlotta, hogy távozik, ha a parlament elfogadja a Brexit-törvényt, de egyes szerdai értékelések szerint a rendkívüli ellenállás miatt az sem vehető teljesen biztosra, hogy június elején egyáltalán az alsóház elé kerül a tervezet.

Brexit EU Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek