Közélet

ORFK: havonta száz „horrorkaravánt” büntetnek az utakon

Átlagosan havonta valamivel több mint száz szabálytalan járműszerelvényt fogtak el idén az utakon.

Átlagosan havonta valamivel több mint száz „horrorkaravánt”, vagyis szabálytalan járműszerelvényt fogtak el idén az utakon – írta pénteki számában a Magyar Nemzet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatására hivatkozva.

Az autókereskedők megrendelésére Nyugat-Európából útra kelő szerelvények valójában kisteherautók, mert ezekre a legolcsóbb az autópályadíj, és arra törekszenek, hogy egyetlen jármű-utánfutó párossal a lehető legtöbb járművet szállítsák el a megrendelőhöz. A „roncsautóbizniszt” a nyugati, főként német piacon keletkező, ott már használhatatlan kocsik kelet-európai kereslete hajtja.

Képünk illusztráció / Fotó: Evgeny Yepanchintsev/Sputnik/AFP

Az ORFK arról tájékoztatta a lapot, hogy közlekedésrendészeti ellenőrzések során az autópályán, autóúton a vontatásra, illetve az M1, N1 kategóriájú járművek megterhelésével kapcsolatos szabályok megsértése miatt tavaly 1004, míg az idei év első nyolc hónapjában 889 járművezetőt büntettek meg.

A szerelvények üzemeltetői jellemzően 3,5 tonna összsúlynál könnyebb járműveket használnak, ezekre a legmagasabb kiszabható helyszíni bírság összege most 150 ezer forint. A kamionok esetében a bírság félmillió forint is lehet.

ORFK rendőrség horrorkaraván
Kapcsolódó cikkek