Közélet

Jogellenes volt a brit parlament felfüggesztése

A brit legfelsőbb bíróság rendelete alapján Johnson törvénytelenül járt el a londoni parlamenti ülésszak lezárásával, a végzés jogerős.

A brit legfelsőbb bíróság rendelete alapján Johnson törvénytelenül járt el a londoni parlamenti ülésszak lezárásával, a végzés jogerős, az arról hozott döntést megsemmisítették – írja a BBC.

A határozat, amelyet Lady Brenda Hale, a legfelsőbb bíróság elnöke ismertetett, kimondja, hogy a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve,

ebből kifolyólag jelenleg is tart.

John Bercow, az alsóház elnöke a végzés kihirdetése utáni közleményében az alsóházi ülésszak haladéktalan folytatását kezdeményezte.

Fotó: MTI/EPA/Brit parlament

  • John Bercow, az Alsó ház szóvivője azt mondta: „Üdvözlöm a legfelsőbb bíróság döntését, a parlament felfüggesztése törvénytelen volt.”
  • A Downing Street pedig azt üzente, hogy „próbálják feldolgozni az ítéletet”.
  • Lady Hale, a Legfelsőbb Bíróság elnöke következtetéseit megfogalmazva: A demokrácia alapjait rengette meg (a felfüggesztés).
  • Jo Swinson, a Liberális párt vezetője szerint Johnson nem alkalmas miniszterelnöknek.
  • A mai döntésnek nagy súlya van – mondta Gina Miller üzletasszony, az egyik azok közül, akik a kormány ellen ágált. „Ennek a miniszterelnöknek holnap reggel meg kell nyitnia a parlament kapuit. A képviselőknek vissza kell térniük, bátornak és merésznek kell lenniük a gátlástalan kormány elszámoltatására” – érvelt a brit bírósági eljárás kezdeményezője a Brexit ellen.
  • A Brexit párt vezetője, Nigel Farage déli Twitter üzenetében a Parlament felfüggesztését a „legrosszabb politikai döntésnek” nevezete.
  • Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, lemondásra szólította fel Boris Johnsont.
  • Sadiq Khan londoni polgármester szerint Boris Johnson „megtévesztette a brit közvéleményt, a Parlamentet, a királynőt és a bíróságokat is.” – Az az igazság, hogy a miniszterelnök el akarta hallgattatni képviselőinket, és megakadályozta őket abban, hogy vitatkozzanak és ellenőrizhessék a megegyezés nélküli Brexitre vonatkozó katasztrofális terveit. A Parlamentet azonnal össze kell hívni, hogy a képviselők folytathassák feladataikat, hogy ezt a nem-demokratikus és tisztességtelen kormányt elszámoltassák, mondta Khan.

    https://twitter.com/BBCBreakfast/status/1176438415069499395?fbclid=IwAR2WMjcQ7ZWXGUEI9Zp8agkexiWWCKAEdu9SeAXDV3d16GOs0BsWw4Gkgvw

    A keddi legfelsőbb bírósági határozat szerint már az is törvénysértő volt, hogy a kormányfő az uralkodónak az ülésszak lezárását indítványozta, mivel a döntés ésszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában.

    Norman Smith, a BBC politikai szerkesztője szerint a Legfelsőbb Bíróság ítélete bizonytalanná tette Boris Johnson pozícióját, és néhány képviselő már fel is szólította lemondásra.

    A brit kormányfő korábban azt közölte, hogy kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka felfüggesztését október közepéig, ami lényegében megfosztotta volna a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályi úton elejét vegyék a brit európai uniós tagság esetleges megállapodás nélküli megszűnésének. Mint ismert, Boris Johnson miniszterelnöknek mindössze egyfős parlamenti többsége van, így a felfüggesztés neki tett volna jót, ugyanis nem kell tartania attól, hogy az ellenzék megfúrja a kilépés terveit.

    Boris Johnson majdnem egy órás késéssel kommentálta a döntést

    Ahogy a törvény előírja, október 31-én kilépünk és őszintén remélem, hogy egyezségre jutunk. Úgy gondolom, hogy az emberek azt várják a képviselőktől, hogy a nép érdekét szem előtt tartva megtegyük ezt.

    Hozzátette, hogy legfőbb céljuk, hogy elég ideje legyen a Parlamentnek elég ideje legyen megvitatni a Brexitet.

     

    Brexit Boris Johnson Nagy-Britannia
    Kapcsolódó cikkek