Közélet

A fővárosi közszolgáknak kedvezne a főpolgármester

A fővárosi közszolgák bérviszonyainak rendezését és munkakörülményeik javítását ígérte a főpolgármester Budapesten, egy szakszervezeti fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Abban vagyunk érdekeltek, hogy a Budapesten dolgozó közszolgák megbecsült munkavállalók legyenek, ezért vállaljuk, hogy lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk” a bérviszonyok rendezése és munkakörülmények javítása érdekében

– mondta Karácsony Gerely.

A főpolgármester a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a CESI magyar partnere, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) konferenciájának szünetében hozzátette, ehhez a munkához partnerséget kínálnak a szakszervezeteknek.

Hangsúlyozta, a városlakók érdeke, hogy jól működő közszolgáltatásokat kapjanak, ezt pedig csak jól megfizetett, jó munkakörülmények között dolgozó közszolgák tudják nyújtani, ezért is jelzésértékű részvétele a védelmében tartott fórumon.

Szerinte a közszférában tapasztalható bérlemaradás drámai munkaerőhiányt eredményezett, a főváros cégei „fuldokolnak a munkaerőhiánytól”, ez pedig súlyosan veszélyezteti a budapesti közösségi közlekedést és a hulladékszállítást. Hozzátette: ezeken a területeken bérfelzárkóztatási programot kell indítani és javítani kell a munkakörülményeket.

A főpolgármester szólt arról,

mielőbb szeretnének létrehozni egy fővárosi érdekegyeztető tanácsot,

ugyanis – mint mondta – Magyarországnak nem érdeke, hogy megszűnt az intézményes érdekegyeztetés, ez a munkaadói, a munkavállalói és a kormányzati oldalnak is káros volt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a CESI alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, kezdeményezik, hogy a főpolgármester a kerületi polgármesterekkel és az MKKSZ helyi képviselőivel kezdjen tárgyalást arról, hogyan lehetne formalizált budapesti önkormányzati munkaügyi kerekasztalt létrehozni. Mint mondta, a kerekasztal foglalkozna többek között az önkormányzati köztisztviselők ellentmondásos kereseti szabályozásának rendbetételével, a munkavállalói jogok biztosításával, az érdekegyeztetéssel, segítené az önkormányzati szociális dolgozók helyzetének javítását, a munkaerőhiány csökkentését.

A főpolgármestert kérdezték Demszky Gábor és Tarlós István díszpolgári címével kapcsolatban is, erről azt mondta, Demszky Gábor 20, Tarlós István közel 10 évig volt a város vezetője, és bár különbözően ítélik meg az életművüket, az őket a főpolgármesteri székbe helyező választói akarat mégis fontosabb, mint a kritikusok véleménye. Jelezte: szeretne méltányos lenni a politikai ellenfelekkel és ezt a méltányosságot szeretné gyakorolni a volt főpolgármesterekkel szemben is, ezért javasolja díszpolgárrá választásukat.

MKKSZ Karácsony Gergely Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete Magyar Köztisztviselők
Kapcsolódó cikkek