Közélet

Dömötör Csaba: csak most jön a neheze!

Az államtitkár elmondta: hétfőtől kórházparancsnoki rendszer lép életbe az intézmények hatékony készletgazdálkodása érdekében.

A koronavírus-járvány neheze csak most jön, amikor a csoportos megbetegedések szakaszát minden bizonnyal felváltják a tömeges megbetegedéseké

– mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Dömötör Csaba azt mondta, egyáltalán nem mindegy, hogy a megbetegedések számának emelkedése milyen hamar és milyen intenzitással következik be. A kormány célja, hogy lassítsa a vírus terjedését, hogy az egészségügyi rendszer ne terhelődjön túl – tette hozzá. Kiemelte, érezhetően lelassult az élet a szombaton hatályba lépett kijárási korlátozás hatására

Az államtitkár megismételte, hogy az idősek maradjanak otthon, az élelmiszerek és gyógyszerek beszerzését családtagjaiktól, vagy az önkormányzattól kérjék, a boltokban biztosított 9 és 12 óra közötti idősávot pedig csak utolsó lehetőségként vegyék igénybe.

A legnagyobb tisztelettel vagyunk azon honfitársaink iránt, akik évtizedeken keresztül a hátukon vitték ezt az országot, higgyék el, hogy ezek az intézkedések az ő védelmükben születtek

– fogalmazott.

Dömötör Csaba szerint nincs ember az országban, akinek az életét ne érintené ez a járvány, a szabályok betartása óriási türelmet igényel. „Magyarok millióit illeti köszönet, akik rendkívüli fegyelmezettséget mutatnak ezekben a napokban, emellett külön elismerés illeti azokat, akik hivatásukban állnak helyt és küzdenek a vírus ellen” – jelentette ki.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Dömötör Csaba emlékeztetett, az Országgyűlés hétfőn dönt a alatt hozott intézkedések meghosszabbításáról, amire akár már a múlt héten is sor kerülhetett volna, ha azt az ellenzék nem szavazta meg.

Kiemelte, a kormány rendkívüli intézkedései minden más híreszteléssel ellentétben csak a járvány megelőzésére, felszámolására, illetve a káros gazdasági következmények elhárítására vonatkozhatnak. Megismételte,

azért nem szerepel dátum a rendkívüli intézkedések határidejére, mert nincs ember, aki most megtudná mondani, hogy hány hónapos küzdelemre kell berendezkedni.

Dömötör arra kérte az ellenzéket, csatlakozzanak a kormányhoz, a belpolitikai viták megvárják őket, a járvány ugyanis teljesen közömbös azokkal szemben. Hangsúlyozta, büszke arra, hogy politikai közösségük tagjai közül nagyon sokan szervezik az idősek megsegítését, még ha ezekben a napokban ezt nem is verik nagy dobra.

Az államtitkár elmondta, a kabinet elsődleges célja az emberéletek védelmén túl a munkahelyek védelme,

ezért is döntött a hiteltörlesztések és bizonyos munkaadók járulékainak felfüggesztéséről és több mint 80 ezer kisvállalkozás átalányadójának elengedéséről.

Ezek az intézkedések már most több százezer családnak nyújtanak segítséget, de várhatók további intézkedések is a tömeges elkerülése érdekében – fejtette ki.

Dömötör Csaba beszélt arról is, a kormány minden követ megmozgat azért, hogy elegendő eszköz álljon rendelkezésre az egészségügyben.

Emlékeztetett,

szombaton 27 tonna felszerelés érkezett Kínából, vasárnap pedig 3 millió maszkot fogadnak. Ezek az eszközök elsősorban az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálják, akik a járvány frontvonalában dolgoznak

– közölte

A kabinet képviselője elmondta, arról is döntöttek, hogy hétfőtől kórházparancsnoki rendszer lép életbe az intézmények hatékony készletgazdálkodása érdekében, az egészségügyi dolgozók pedig ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben.

koronavírus
Kapcsolódó cikkek