Közélet

Több mint 80 ezer kisvállalkozás kap mentességet

A taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) átalányadó-fizetési kötelezettsége alól a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: újabb lépésekkel egészítették ki a járvány miatt hozott első gazdaságvédelmi akciótervet. Azt is mondta, a kormány négy vonalon szervezte meg a védekezést, katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés zajlik.

A kormányfő a mentességi körébe eső területek között említette a fodrászatot, a szépségápolást, a festést, az üvegezést, a villanyszerelést, az egyéb humán-egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, gáz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és a fogyatékossággal élők ellátását. A pontos felsorolást egy hétfő esti rendelet tartalmazza majd.

Azt is közölte Orbán Viktor, hogy

  • a március 1. előtt keletkezett kata -tartozásokra haladékot adnak, azokat elég lesz a lejárta utáni negyedévben befizetni;
  • a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt;
  • a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni;
  • a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyed-jogosultságokat meghosszabbítják, az édesanyákat jelenlegi státuszukban tartják a veszélyhelyzet idejére.
  • Hangsúlyozta, az intézkedések a magyarok munkahelyeinek megvédését célozzák.

    Aki pedig elveszíti állását, azt abban kell segíteni, hogy mihamarabb újat találjon – mondta, megjegyezve, hogy mindez 2010 után már sikerült, „most is talpra fogunk majd állni”.

    Több vonalon védekezik az ország

    A csoportos fertőzések szakaszában vagyunk, gyors léptekben közeledünk a tömeges fertőzések felé

    – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

    Jelenleg 167 fertőzöttet tartanak nyilván

    – akik azonosítottan, kontrollvizsgálattal is megerősítetten elkapták a vírust.

    A kormányfő szerint a ténylegesen megfertőzöttek száma ennél nyilvánvalóan nagyobb. A 167 fertőzött közül 108 hordozó – a vírus bennük van, de tüneteket nem mutatnak, nem betegek –, 27-en viszont tüneteket is mutatnak. 9 ember nagyon beteg, ők kórházi intenzív ellátásra szorulnak – fogalmazott a miniszterelnök. A járványnak eddig Magyarországon 7 áldozata van.

    Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány négy vonalon szervezte meg a koronavírus-járvány elleni védekezést, „négy harctéren kell egy időben helyt állnunk”: van

  • egy katonai,
  • egy rendőri,
  • egy egészségügyi és
  • egy gazdasági védekezés.
  • Elmondta, hogy

    több mint másfél millió orvosi maszkkal rendelkezik az ország, és heti több 25 ezret gyártanak jelenleg is. Ezt a számot emelik meg heti 80 ezerre. A kormányfő elmondta, hogy a diplomáciai kapcsolatokat is bevetve egyeztetnek az újabb eszközök beszerzése érdekében. Lélegeztetőgépből összesen 2560 áll rendelkezésre, továbbá 20 millió pár gumikesztyű elérhető.

    Az országban összesen 19 ezer 65 év alatti orvos van, 4300 rezidens, míg utolsó éves orvostanhallgatóból 690 – ez összesen több mint 24 ezer orvosi szolgálatra bevethető embert jelent.

    Kedd reggeltől az intenzívosztályokon dolgozó orvosok és ápolók speciális maszkot kapnak, míg a többi ápoló sebészi maszkot kap. Azok, akiket a koronavírus gyanújával hoznak be a kórházba, maszkot kapnak.

    Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

    Magyarországon újabb áldozata van új koronavírusnak: egy idős, krónikus betegségben szenvedő férfi hunyt el. Jelenleg összesen 36 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 167-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Hazánkban a beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 167 fő. Közülük 153 magyar, 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi állampolgár.

    Hétfőn a kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre. Az orvosi eszközöket szállító Wizz Air repülőgép a fedélzetén 30 050 darab védőruhával és 82 000 darab orvosi maszkkal érkezett a fővárosba.

    A hétfői eseményekről folyamatosan frissülő cikkünkben is olvashat!

    operatív törzs koronavírus Orbán Viktor
    Kapcsolódó cikkek